Ana sayfa Anne ~ Çocuk Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır?

Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır?

Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır?

Bir kadının iş-yaşam dengesinde kendini kanıtlaması sanki zorunlu olmuş gibi üniversiteyi dereceyle bitirmeye ve ardından ara vermeden iş hayatına atılıp kariyer yapmaya, yükselmeye ve kendini kanıtlamaya adar. Bu tabii ki olması gereken şeylerden biridir fakat asla kendi hayatından ödün vermeden.

 

Kafada oluşturulan temel kontrol listesi planlanır ve bunun dışına çıkılmaz, hayatın eğlence kısmı yaşanmadan su gibi akıp gider. Bir kadının kendini toplumda kanıtlaması onun için yeri doldurulamaz bir şeydir. Fakat aktuel plus hayatı ile özel hayatını birbirine karıştırmaması ve özel ihtiyaçlarından ödün vermemesi gerekir.

 

Sağlıklı bir iş-yaşam dengesi nasıl sağlanır?

Kendi dengenizi kurmaya çalışın. Annelik, evlilik ve kariyer arasında mükemmel bir denge kurulmalıdır. Öncelik ayarlamaları yapılmalıdır. İhtiyaçlar dikkate alınıp sıraya konmalı ve mümkün olduğunca adil dağıtım yapılmalıdır. Dengesizlik göze çarptığında oturup her şey yeniden değerlendirilmelidir.

 

Zamanla değişecek olan bazı görevler vardır. Mesela annelik görevi çocuk büyüyünce tam olmasa da çok azalır. Mükemmel yerine yeteri kadar iyi olanı seçin. Çünkü her güzel şey her zaman bir arada olamaz. Hem mükemmel bir çalışan hem mükemmel bir ev kadını olmaktan vazgeçin. Kendinizi kurban etmeyin. Asla ideallerinizden vazgeçmeyin. Bu sizin için daha önemliyse başka şeylere daha az ağırlık verin.

 

Ev ve iş arasında bir çizgi çekin. Taşınabilir cihazlarla eve iş getirmeyin. Hafta sonunu kendinize ve ailenize ayırın. Özellikle anne ve çalışan iseniz, kendinize özel bir gün ayırın. Egzersiz,yoga, meditasyon, arkadaşlarla buluşma, gezi ve alışveriş-bakım günü düzenleyin. Bugün içinde iletişim cihazlarınızı kapalı tutun.

 

Unutmayın, karşılaştırmak umutsuzluk demektir. Kimseyle kendinizi karşılaştırmayın, o bunları yapabiliyor ben yapamıyorum diye bir şey yoktur. Bazen hayatı yavaşlatın, bu her durum için geçerlidir. Zihne ve bedene rahatlama verir. Araba kullanırken yavaş gidin, yavaş yürüyün, yavaş yiyin. Her zaman değil tabii ki..

 

Çocuğunuz arabadayken hız kurallarına uyun. Başarıyı yeniden tanımlayın. Günümüzde kadınlar her işte parmağım olursa iş yerinde basamak atlarsam başarılıyım psikolojisindedir. Bu yanlıştır ve gerilemeyi sağlar. Rekabet tatlı olduğunda kuvvet verir. Kendinizi yıpratmadan yavaşça basamakları tırmanın.

 

Annelikte de başarılı olmak için önce çocuğunuza vakit ayırın ve iletişiminizi güçlü tutun. Kendinize yeni bir tutku edinin ve peşini bırakmayın. İş, aile ve özel hayatta başarının sırrı yeni bir heyecan olabilir. Size keyif veren bu yeni tutku, araba kullanmayı öğrenme, teniz kursuna gitme veya dansa başlamak olabilir..

Bir önceki yazımız olan Ruh Sağlığı Nasıl Geliştirilir? başlıklı makalemizde Depresyon hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here