Serviks Kanserini Tedavi Etmenin Yolları



Serviks Kanseri nedir?

Söz konusu serviks kanseri bilindiği gibi rahim ağzı kanseridir. Serviks kanserinin en önemli nedeni, insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen bir virüstür. HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve birçok türü vardır. Bazı HPV türleri, serviks kanseri riskini artırır. Serviks kanserini tedavi etmek için çeşitli yöntemler ve yollar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

 

Serviks Kanserini Tedavi Etmenin Yolları

Serviks kanseri tedavisi, kanserin evresine, büyüklüğüne, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Bu nedenle, her hasta için en uygun tedavi yöntemini belirlemek için bir onkolog veya jinekolog onkolog ile görüşmek önemlidir. Ancak, genel olarak serviks kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

 

Serviks Kanserini Tedavi Etmenin Yolları
Serviks Kanserini Tedavi Etmenin Yolları

 

Cerrahi Tedavi

  • Konizasyon: Kanserli dokunun rahim ağzından koni şeklinde çıkarılmasıdır. Erken evre kanserlerde ve bazı prekanseröz durumlarda uygulanabilir.
  • Trakelektomi: Rahim ağzının ve üst vajina kısmının çıkarılmasıdır. Doğurganlığını korumak isteyen genç kadınlarda erken evre kanserlerde düşünülebilir.
  • Histerektomi: Rahim ve rahim ağzının tamamen çıkarılmasıdır. İleri evre kanserlerde veya doğurganlığını tamamlamış kadınlarda sıklıkla tercih edilir.
  • Radikal Histerektomi: Rahim, rahim ağzı, üst vajina, çevre dokular ve lenf düğümlerinin çıkarılmasıdır. İleri evre kanserlerde veya kanserin lenf düğümlerine yayılmış olduğu durumlarda uygulanır.
  • Pelvik Ekzenterasyon: Rahim, rahim ağzı, vajina, mesane ve/veya rektumun çıkarılmasıdır. Nadiren, ileri evre kanserlerde veya tekrarlayan kanserlerde başvurulan bir yöntemdir.

 

Radyoterapi

  • Dış Işın Radyoterapi: Yüksek enerjili ışınların vücut dışından tümör bölgesine yönlendirilmesidir.
  • Brakiterapi: Radyoaktif bir kaynağın doğrudan tümör bölgesine veya yakınına yerleştirilmesidir.
  • Radyoterapi, tek başına veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. İleri evre kanserlerde veya ameliyat sonrası kalan kanser hücrelerini yok etmek için uygulanabilir.

 

Kemoterapi

Kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır. Genellikle radyoterapi ile birlikte uygulanır. İleri evre kanserlerde veya kanserin diğer organlara yayılmış olduğu durumlarda kullanılabilir.

 

Hedefe Yönelik Tedavi

Hedefe yönelik tedaviler, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını sağlayan belirli moleküllere yönelik ilaçlardır. Serviks kanseri tedavisinde kullanılan hedefe yönelik tedaviler de bulunmaktadır.

 

İmmünoterapi

İmmünoterapi, vücudun kendi bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaşması için uyarır. Serviks kanseri tedavisinde de immünoterapi yöntemleri araştırılmaktadır.

 

Pap Smear Testi Yaptırma

Pap Smear testi rahim ağzı kanseri gelişimini haber verir, tanı koymada kullanılan belirleyici bir testtir. Kanserli hücre büyümesinde ve bu gibi değişikliklerde ve dönüşümlerde kadınlarda serviks kanseri oluşumunu sonuçlar. Bu testi yaptırmadan önce aklınızdaki soruların cevaplanması için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

 

Doktorunuz size özel reçeteli olarak bu testi yazar ve en az 3 yılda bir bu testten geçmek zorunlu ve gereklidir. Enfeksiyon ve hastalıkların tespitinde başarılıdır.

 

Uzman Hekiminize Sorular Sorun

Pap Smear Testinin sonucu 3 şekilde olabilir. Bu durumda doktorunuza soracağınız sorular belirecektir. Teste göre, Ascus varlığı doğrulanırsa, servikste virüslü atipik skuamöz hücreler gelişmiştir. Lgsil sonucunda, HPV den kaynaklanan hafif displazi servikste mevcuttur.

 

Hgsil sonucunda ise, serviksteki displazi çok kalın ve ağır olabilir. Acilen önlem alınması gerekir. Anormal sonuçları doktorunuzla takip edip tartışın. Kolonoskopi ile gözlem iyi bir seçimdir.

 

Cinsel İlişkinin Önemi

Birden fazla seks partneri özellikle kadınlarda birçok cinsel hastalığın bulaşmasına sebep olur. Rahim ağzı kanseri en ciddi olanıdır. HPV enfeksiyonları doğrudan rahim ağzı kanserine neden olur. HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan virüslere dikkat edin.

 

Sigara ve Alkolü Kesin Bırakmalısınız

Sigara, sahip olunabilecek en tehlikeli alışkanlıklardan biridir. Genel sağlık üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Kalp sorunları yaratır, kalp tıkanıklıkları, kalp krizi, felç, akciğer hastalıkları akciğer kanseri, iktidarsızlığa neden olur. Serviks kanseri riskini artırır.

 

HPV gibi ölümcül virüslerin yayılmasını kolaylaştırır. Servikal enfeksiyonun yayılmasını hızlandırır. Sigaradan tamamen kopmak yapılabilecek en iyi şeydir.

 

Sağlık Cinsel Hayata Önem Verilmeli

Tüm bulaşıcı enfeksiyon risklerinden kurtulmak gerekir. Prezervatif kullanmak gibi pek çok korunma yolu vardır. HPV ve HIV gibi virüslerin girişi engellenir. Frengi ve rahim ağzı kanseri de böylece önlenebilir.

 

Mutlaka HPV Aşısı Olmalısınız

27 yaş altındaki kadınlar yüksek risk altındadır ve HPV aşısı olmaları gerekir. Cinsel sağlığı geliştirir, Gardasil aşısı en bilinenidir. Ergenlik çağındaki kadınlarda risk durumlarında kullanılmalıdır.

 

Serviks kanseri cerrahi yöntemler, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilebilir. bu kanser türü için tedavi prosedürleri özellikle tümörün yeri ve ilgili tümörün türüne göre değişebilir. Koni biyopsisi, lazer cerrahisi ve kriyoterapi üzerinden serviks kanseri tedavi edilebilir.



Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Social profiles