Ana sayfa Sağlık Frengi / Sifilis – Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Frengi / Sifilis – Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Frengi / Sifilis – Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında konuşmaktan genelde kaçınılır ama bu konuda bilinmesi gerekenlerin bazen hayat kurtarabileceğini de gözardı etmemek gerekir. Sifilis (frengi) de bunlardan biridir ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

 

Bu hastalık da cinsel ilişki ile bulaşan diğer hastalıklar gibi gizlenerek yaşandığından kendinizi koruyabilmek için nedenlerini ve belirtilerini bilmeniz önemlidir. Sifilis (frengi) açık yaralardan bulaşabilen bir bakteridir (treponema pallidum). Ayrıca hamile bir kadından bebeğine de geçebilir. İstatistiklere göre sifilis görülme sıklığı her yıl artmaktadır ve hastaların %50’den fazlasını eş cinsel erkekler oluşturmaktadır.

 

Cinsel yolla bulaşan diğer birçok hastalıkta olduğu gibi sifiliste de hastalar senelerce hiçbir belirti göstermeye bilmektedir. Açık yara yoksa hastalık cinsel yolla bulaşamaz.

 

Belirtiler görülmeye başlandığında enfeksiyonun üç aşaması olur. Bunlar:

1- Enfeksiyon yerinde bir çıban oluşur ve 3 – 6 hafta içinde kendi kendine iyileşir.

 

2- Bu çıban iyileşince (veya bazen iyileştikten birkaç hafta sonra) vücutta kızarıklıklar oluşmaya başlar. Bunlar vücudun her yerinde olabilir ama çoğunlukla avuç içlerinde ve ayak tabanlarında oluşurlar. Bazı kızarıklıklar fark edilemeyecek kadar hafif olabilir. Bu aşamada ateş, eklem ağrıları, lenf bezlerinin şişmesi ve boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı benzeri belirtiler kendini gösterir.

 

3- Üçüncü ve son aşama genellikle sifilisin (frenginin) aldatıcı aşamasıdır. Bu aşama boyunca tüm belirtiler kaybolur ve her şey sanki bir rüyadan ibaretmiş gibi gelir. Ancak enfeksiyon vücuttan atılmamıştır ve olduğu gibi durmaktadır. Hastaların %15’lik bölümü hastalığın son etkileriyle 10 – 20 yıl sonra karşı karşıya kalırlar. Sifilis / frengi iç organlara zarar vererek yavaş yavaş vücudu ele geçirir ve bu da hissizlik, felç, kas erimesi, körlük, bunaklık gibi durumlarla sonuçlanır. Ve bunlar da ölümcül sonuçlar doğurabilir.

 

Doktorlar sifilisi açık yara olup olmadığını mikroskopla inceleyerek veya basit bir kan testi ile teşhis edebilirler. Enfeksiyonu kapan kişilerin HIV olma ve başka sağlık sorunları yaşama riski daha yüksek olmaktadır.

 

Sifilis (frengi) erken teşhis edilebilirse antibiyotikle tedavi edilebilmektedir. Hastalığın bir yıldan fazla süre önce bulaştığı durumlarda ise yoğun ilaç tedavileri uygulanabilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here