Beyninize yapılacak check-up ile beyin damar hastalıkları, epilepsi, parkinson, alzheimer, beyin tümörleri, depresyon, baş ağrısı ve baş dönmeleri gibi çeşitli beyin hastalıkları teşhis edilebiliyor. Artık Türkiye’de de beyin check-up’ı yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, check-up sonrası uygulanan TMS programı ile hastanın yaşam kalitesinin arttığını vurguluyor.
Hastalıkların erken teşhisi ve zamanında tedavisinin yanı sıra olası sağlık sorunlarının da önüne geçmek için yapılan genel sağlık taramasının, yani “check up”ın önemine ilişkin bilinç düzeyi Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Sağlıklı her bireyin düzenli olarak yılda bir kez check-up yaptırması gerektiği, sağlıklı yaşam için bunun son derece önemli olduğu, uzmanlarca her fırsatta dile getiriliyor.
REEM Nöroloji Merkezi’nin kurucusu ve doktoru Dr. Mehmet Yavuz, -deyim yerindeyse vücudumuzun ana kumanda merkezi olan- beynimize de check-up yaptırmamız gerektiğini söyledi. Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, beyin check-up’ının ne şekilde yapıldığı konusunda bilgi verirken, beynin önce damar ultrasonu ile incelendiğini ve bu sayede beynin neresinde kan akımında bir aksama ya da tıkanıklık olduğunun tespit edildiğini belirtti.
“Bu noktada beyin tomografisi, SPECT ve beyin MRI gibi tetkiklere de başvurabilmekteyiz” diyen Dr. Yavuz, daha sonra gerekirse beyin elektrosu ve beyin haritalaması tetkikleri ile beyin aktivitesini ve beyin dalgalarını da tetkik ettiklerini dile getirdi.
Sonrasında ise tıkalı ya da kan akışında aksama olan beyin damarına TMS (transkranial manyetik stimülasyon) tedavisi uygulayarak, tablonun tedavisine geçildiğini söyleyen Dr. Mehmet Yavuz, “TMS tedavisinin uygulandığı bölgede, beyin kan akımını arttırdığı ve o bölgenin metabolizmasını istenen düzeye getirdiğini, beyin SPECT incelemeleri ile tespit ediyoruz” diye konuştu.
Check-up sonrası TMS yaşam kalitesini arttırıyor
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz’un belirttiğine göre, REEM Nöroloji Merkezi’nde birçok hastaya beyin check-up’ı sonrası uygulanan TMS programı ile hastanın yaşam kalitesinin arttığı ve fiziksel maluliyetlerin olabildiğince asgariye indiği gözlemlendi.
“Felç geçirerek yatağa bağımlı olan hastaların, kendi başlarına yürüme fonksiyonlarını kazanmaları ve günlük aktiviteleri bağımsız olarak yapabilmeleri tedavideki en büyük hedeftir” diyen Dr: Yavuz, TMS tedavisinin, felçli hastaların mobilize olmasında ve yaşam kalitelerinin yükselmesinde en büyük faktörlerden biri olarak tedavi literatüründe kesin olarak yerini aldığını vurguladı.
Dr. Yavuz, TMS tedavisinin, ilaçlara cevap vermeyen ya da farklı nedenlerle ilaç kullanması mahsurlu olan depresyon hastalığında da REEM Nöroloji Merkezi’nde, başarı ile uygulandığının altını çizdi.
Bir önceki yazımız olan Kısırlık İle İlgili Bilinilmesi Gerekenler başlıklı makalemizde Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.