Prematüre over yetmezliği (POF) ~ Rahim Miyomları

Prematüre over yetmezliği (POF)

POF yani Prematüre over yetmezliği, 40 yaşından daha genç kadınlarda yumurtalık faaliyetlerinin ani bir biçimde durması haline verilen isimdir. Prematür Ovarian Yetmezliği olan kadınlarda adet ya hiç görülmez veya düzensiz periyodlarla görülür. Prematür Ovarian Yetmezlik Rahatsızlığı olan kadınların hamile kalmaları zor da olsa imkansız değildir.

 

Bu hastaların yumurtalıklarının tekrar normal çalışmasını sağlamak için kanıtlanmış bir tedavi yöntemi yoktur. Genellikle Prematüre over yetmezliğinin tedavisi amacıyla uygulanan östrojen replasman tedavisi (ERT), kadınlara öztrojen ve diğer hormonların takviyesini yaparak kemik erimesi gibi sorunlara çözüm olmakla birlikte adet düzensizliklerine çare olmamaktadır.

 

Rahim Miyomları

Rahim Miyomları çocuk doğurma çağındaki kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Rahim Miyomları olan kadınların büyük çoğunluğu doğurganlık ve gebelik sıkıntısı yaşamazlar. ile en çok kadın doğurganlık ile ilgili sorunlar var ve hamile alabilirsiniz. Ancak rahim miyomu olan bazı kadınlarda doğal yollardan hamile kalmak mümkün olmayabilimektedir.

 

Herhangi bir belirti göstermeyen miyomların tedavisine de gerek bulunmamaktadır. Ancak bazı kadınlarda ağır adet dönemleri ağrılı geçebilmekte ve iki adet döneminde bile kanama şikayeti görülebilmektedir. Miyom tedavisinde ilaçlar genellikle miyomdan kaynaklanan, ağrı gibi şikayetleri geçirebilmekte ve hatta miyomların büyümesi de ya yavaşlatılmakta ya da durdurabilmektedir. Miyom tedavisinde cerrahi yöntemler de kullanılmaktadır.

 

Prematüre over yetmezliği (POF) tersine çevrilebilir mi?

Erken yumurtalık yetmezliği (POY), birincil yumurtalık yetmezliği veya erken menopoz olarak da adlandırılan yaygın bir jinekolojik hastalıktır. Genellikle beklenmedik bir şekilde gelir ve şimdiye kadar kısırlığa yol açan geri dönüşü olmayan bir patoloji olarak kabul edildi.

 

Prematüre over yetmezliği (POF) ve rahim miyomları adet düzensizliklerinin nedenleri arasında bulunmaktadır. Diğer adet düzensizlikleri ise daha önceden yazmış olduğumuz adet Gecikmesi (Amenore) ve Adetin seyrek görülmesi (oligomenore) olarak bilinmektedir. Amenore ve oligomenore hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız sitemizde bulunan makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Stres POF’a neden olur mu?

Psikolojik stres, erken yumurtalık yetmezliğinin (POY) yaygın ve önemli bir nedeni haline gelmiştir.

 

POF’u ( Prematüre over yetmezliği ) doğal olarak nasıl tersine çeviririm?

Birincil yumurtalık yetmezliğini tersine çevirecek veya tedavi edecek hiçbir doğal tedavi yoktur. Ancak semptomları yönetmeye ve kalp hastalığı ile osteoporozu önlemeye yardımcı olacak doğal yollar vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Sigara içmemek.
  • Egzersiz
  • Merdiven çıkma şınav.
  • Ağız kavgası bacak presleri.
  • Ağırlık kaldırma.
  • Direnç bantları ile çalışmak.

 

Hangi yaş erken yumurtalık yetmezliği olarak kabul edilir?

Primer yumurtalık yetmezliği, yumurtalıklar 40 yaşından önce olması gerektiği gibi çalışmayı bıraktığında ortaya çıkar . Bu olduğunda, yumurtalıklarınız tipik miktarlarda östrojen hormonu üretmez veya düzenli olarak yumurta salmaz. Bu duruma erken yumurtalık yetmezliği de denir ve sıklıkla kısırlığa yol açar.

 

Erken yumurtalık yetmezliği kilo aldırır mı?

Yeterli östrojen eksikliği, kolesterol oluşumunu artırır ve arterlerin iç yüzeyini etkileyerek kardiyovasküler sorunlara yol açar ve arterlerin sertleşmesi (ateroskleroz) riskini artırır. Düşük tiroid hormonu hipotiroidizme yol açarak kilo alımını, düşük enerjiyi ve azalan zihinsel zekayı tetikleyebilir.

 

Erken yumurtalık yetmezliği ( Prematüre over yetmezliği ) menopozla aynı şey midir?

Normal menopoz geri dönüşü olmayan bir durumdur, oysa erken yumurtalık yetmezliği bu genç kadınların yarısında aralıklı yumurtalık fonksiyonu ile karakterizedir. Bu genç kadınlar aralıklı olarak östrojen üretirler ve hatta bazen yüksek gonadotropin seviyelerine rağmen yumurtlarlar.

Bir önceki yazımız olan Adet düzensizlikleri nedenleri nelerdir başlıklı makalemizde Gebelik, Hamilelik ve Stres hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Close
Social profiles