Ana sayfa Sağlık Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Osteoporoz Kemik Erimesi Nedir

Kelime anlamıyla osteoporoz, poroz (gözenekli) kemik erimesi bir hastalığıdır. Yeni kemik, yıkılan kemik kadar hızlı oluşturulmadığında kemik ve kemik mineral yoğunluğu kaybı oluşur.

 

Yaşla birlikte ortaya çıkan normal değişimlerin birikimi; kemik dokusu (dolayısıyla da yoğunluk) kaybına, kırılganlığa ve daha yüksek bir kırık riskine yol açarak osteoporoza en çok neden olan sebeptir. Kırıklar en çok kalçalarda, el bileklerinde ve omurgada görülür. Osteoporoz kadınları, özellikle menopoz esnasında ve sonrasında, erkekleri (erkekler de yatkın olmalarına rağmen) etkilediğinden daha çok etkiler; çünkü menopoz esnasında ve sonrasında bir kadının kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olan estrojen üretimi azalır.

 

Risk Faktörleri

Bir kemik kaybı yaşlanmanın doğal bir sonucuysa da, kemik yoğunluğu kaybının hangi oranda olduğu büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Burada listelenen risk faktörlerinden birkaçı sizde mevcutsa, Osteoporozu Önleme bölümünü okuyunuz ve doktorunuza riskinize bağlı olarak başka önlemler de almanızı önerip önermediğini sorunuz.

 

Yaş

Osteoporoz riski yaşla birlikte artar – yaklaşık olarak 30 yaşında başlar; bu yaşta kemik kaybı, vücudun kemik oluşturmasından daha hızlıdır.

 

Vücut tipi

Zayıf ve ince yapılı kadınların başlangıçta daha az kemiği vardır; yaşlandıkça kemik yoğunluğunu kaybetme olasılıkları daha yüksektir.

 

Kalıtım

Annesinde osteoporoz olan kadınların osteoporoz riskleri daha yüksektir. Bir kimsenin kemik erimesi osteoporoz riskini belirleyen birçok gen bulunmuştur. Asyalıların ve beyazların osteoporoz riski siyahlarınkine göre daha yüksektir.

 

Oströjen kaybı

Kemik kaybını yavaşlatan kadınlık hormonu oströjen, temelde yumurtalıklar tarafından üretilir. Menopozda olan ya da menopoz geçirmiş kadınların ya da yumurtalıklarını cerrahi bir yolla aldırmış olan kadınların kemik erimesi osteoporoz riski daha yüksektir çünkü oströjen üretimleri düşmüştür.

 

Düşük kalsiyum ve D vitamini düzeyleri

Yetersiz miktarda kalsiyum ve (vücudunuzun kalsiyum emmesine yardımcı olan) D vitamini almak kandaki kalsiyum düzeylerini düşürerek vücudunuzu kemiklerdeki rezervi kullanmaya zorlayabilir. Bu da, kemik kaybına neden olur.

Hareketsizlik

Kemikler hareketsizken kemik oluşumu yavaşlar. Sigara içen kişiler, içmeyen kişilere göre daha hızlı kemik kaybediyor gibi görünmektedir. Bu muhtemelen sigara içmenin oströjen üretimini engellemesinden kaynaklanmaktadır.

 

Alkol

Günde bir kokteylin çok az bir etkisi varken, günde ikiden fazla içki kemik kaybını hızlandırabilir. Çok içki içen kişiler, daha yüksek bir risk altındadırlar çünkü genellikle az yerler. Bu da, kemik kaybını arttırır. Çok içki içenlerin kazalara maruz kalma olasılıkları da yüksek olduğundan, osteoporoz kemik erimesi egzersizleri kemiklerinin kırılma sıklığı daha yüksektir.

 

Belirli ilaçlar

Kortikosteroidler ve epilepsi (sara) nöbetlerini önleyici ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, kemik kaybına yol açabilir. Çok fazla tiroid hormonu da kemik kaybına neden olabilir; tiroid hapları kullanan kadınlar, kan dolaşımlarındaki tiroid hormonu düzeyini kontrol ettirmek için düzenli olarak kan testleri yaptırmalıdırlar.

 

Gastrointestinal (mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak) ameliyatı

Bazı sindirim sitemi ameliyatları, kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve diğer minerallerin vücudunuz tarafından emilimini düşürebilir.

 

Bazı sağlık durumları Anoreksiya nervoza, bazı kanserler, karaciğer hastalığı , etkileyen rahatsızlıklar, hiperparatiroidizm ve nadir olarak görülen birkaç konjenital (doğuştan var olan / irsi) hastalık, kemik kütlesi kaybına neden olabilen hastalıklardandır. kırığı oluşabilir. Omurilikteki küçük çökme (kompresyon) kırıkları bir kişinin öne doğru kamburlaşmasına ve boyunun kısalmasına osteoporoz kemik erimesi egzersizleri neden olabilir.

 

Kemik Erimesinin Osteoporoz Hastalığı Belirtileri

Kemik erimesi osteoporoz, (bir kırık gerçekleşmedikçe) semptomlara neden olmaz ve yavaşça fakat muntazaman ilerler. Osteoporozun ilk belirtisi bir kırık olabilir. Sadece bir alışveriş torbasını kaldırmakla bile bazı kişilerin osteoporoz nedeniyle zayıflamış olan omurgalarında bir çökme (kompresyon)

 

Kemik Erimesi Osteoporoz Tedavisi

Osteoporozunuz varsa ya da yüksek osteoporoz riskiniz varsa, doktorunuz kemik kaybını belirlemek için kemiklerinizin yoğunluğunu ölçmek isteyebilir. Kemik yoğunluğunu ölçmek için en yaygın olarak kullanılan teknikler, dual enerji X-Ray absorbsiyometri ve dual foton absorbsiyometridir.

 

İki teknikte de bir masaya uzanırsınız ve bir görüntüleme aleti farklı kemiklerinizin (omurga, kalça ve ön kol en çok ölçüm yapılan alanlardır) üzerinden geçer. Sonuçlar, osteoporoz kemik erimesi egzersizleri kemik yoğunluğunuzun sizin yaşınızdaki bir kişinin normal, sağlıklı bir kemiğinin yoğunluğundan ne kadar sapma yaptığını ifade eder.

 

Kemik erimesine ne sebep olur?

Genel olarak kemik erimesi, dişler eksik olduğunda veya oral bir deformite, travma veya diş çürümesi gibi bir hastalık nedeniyle ciddi şekilde hasar gördüğünde meydana gelir. Diş çekimleri, periodontal hastalık ve takma dişler de çenede kemik erimesine neden olmakla ilişkilendirilmiştir.

 

Osteoporozda osteoklastlara ne olur?

İlk olarak, osteoklast adı verilen özel kemik hücreleri kemiği parçalar. Daha sonra osteoblast adı verilen diğer kemik hücreleri yeni kemik oluşturur. Osteoklastlar ve osteoblastlar, hayatınızın büyük bir bölümünde iyi bir şekilde koordine olabilir. Sonunda, bu koordinasyon bozulabilir ve osteoklastlar, osteoblastların oluşturabileceğinden daha fazla kemiği çıkarmaya başlar.

 

Hangi hastalıklar kemik erimesini artırır?

Kemik rezorpsiyonunun arttığı klinik bozukluklar çok yaygındır ve Paget’in kemik hastalığı, osteoporoz ve miyelom ve meme kanserinden metastazlar gibi kansere sekonder kemik değişikliklerini içerir.

 

Kemik erimesi geri döndürülebilir mi?

Tek başına kemik kaybı geri döndürülemez. Tedavi edilmediğinde, çenenizdeki ve dişlerinizin çevresindeki kemik erimeye devam ederek daha fazla diş kaybına, hastalığa ve ağrıya yol açar.

 

Kemik erimesi ile kemik kaybı aynı şey midir?

Kemik kaybı olarak da bilinen kemik erimesi, bir diş kaybedildiğinde ortaya çıkabilen doğal bir süreçtir.

 

Kemik erimesini nasıl test edersiniz?

Kemik rezorpsiyon belirteçleri kanda veya idrarda ölçülebilir. Kemik oluşumu belirteçleri kanda ölçülür. Çoğu zaman kemik belirteçleri, kemik hastalığı tedavisini izlemek ve vücudunuzun tedaviye yanıt verip vermediğini doktorunuzun belirlemesine yardımcı olmak için kullanılır.

Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here