Alkali Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Vücudumuzun alkali diyet ve dengesini koruyabilseydik hiç hastalanmaz, hatta yaşlanmazdık” diyorsunuz. Alkali denge ne anlama geliyor?

Alkali diyet hakkında bahsetmeden önce biraz ön bilgi yapalım. Biz milyarlarca hücreden oluşuyoruz. Biyolojimizin temel parçası olan hücrelerin sağlığı, en önemsenmesi gereken konu. Sonuçta en hasta hücremiz kadar sağlıklıyız! Hücrelerimizin arzu ettiği durum alkali ortam ise, daima alkali olmamızı sağlayacak şekilde beslenirsek, bizi asitlendiren yiyeceklerden uzak kalırsak, hastalanmadan geçecek çok uzun bir ömür mümkün. Önemli olan hücrelerin içinde olduğu ortam. Akvaryumun suyu kirlense ve balık hastalansa, balığı mı değiştirmeliyiz yoksa akvaryumun kirlenmiş suyunu mu? Ortam her şeydir.

 

Bugüne kadar hep bitkisel proteinlerin hayvansal olanların yerini tutmayacağını duyduk. Şimdi siz aksini söylüyorsunuz. Hayvansal proteinlerin zararı ne?

Hayvansal proteinlerin zararı en çok onları fazla tükettiğimizde, kızartma, kömürde pişirme gibi yöntemleri tercih ettiğimizde, iyi çiğnemeden yuttuğumuzda ve işlenmiş hayvansal gıdaları seçtiğimizde ortaya çıkıyor. En önemlisi, hayvansal gıdaların yanında onların asitlenme etkisini bertaraf edecek bitkisel besinler, özellikle çiğ sebzeler ve salatalar yemediğimizde görülüyor.

 

Her tür hayvansal gıda tüketilirken yanında sebze de tüketilmeli. Bitkisel proteinlere ağırlık vermek, hayvansal proteinleri kilo başına bir gramdan fazla i tüketmemek gerekiyor. Daha fazlası gereksiz ve zararlı. Ancak bu, vejetaryen bir diyetten ziyade dengeli bir beslenme modeli. Hayvansal ürünleri bire dört oranında sebzelerle beraber yemek öneriliyor.

 

Akşam yemeğini tamamen atlamanın alkali diyet olarak en doğrusu olduğunu söylüyorsunuz, neden?

Akşam yemeğine ihtiyacımız yok. Özellikle modern yaşamdaki akşam yemeği geç saatlerde ve ağır yendiği için. Akşam saatlerinde vücudun aç kalıp dinlenmeye geçmesi gerek. Uykudan beş saat önce aç olmak en doğrusu. Uyku için ideal saat 23.00 olduğuna göre, saat 17.00’den sonra yenen yemek tamamen zarar hanesine yazar, kâr değil! Bel bölgesini kalınlaştıran yemek akşam yemeğidir.

 

Gündüz ne kadar yersen ye, saat 17.00’den sonra bir şey yemezsen incecik bir belin olur. Bu kural herkeste çalışır. Akşam yemeği yememek, ömrü uzatmanın en kestirme yolu.

 

Alkali diyet, kilo vermeye yardımcı bir beslenme şekli mi?

Alkali beslenme, hücre sağlığımızı koruyan bir beslenme şekli ve sağlıklı hücreler de kilo almaya meyilli olmaz. Vücut asitli oldukça kilo almaya olan eğilimi artar. O zaman az da yesen kilo alırsın. Çok yiyerek zayıf ve sağlıklı kalmanın tek yolu ise alkali beslenmek.

 

“Kalori saymayı bırakmalıyız” diyorsunuz. Bir anda bu alışkanlıktan vazgeçmek pek çok insanın kilo almasına neden olabilir. Nasıl bir geçiş planı önerirsiniz?

Plan basit: Kalori saymak yerine; sebze, meyve, tohum, baharat ve balık ağırlıklı beslen. Zaten bunlardan hangisini yersen ye, kalorisi fazla olmaz. Bu durumda hem çok yiyebilir, hem kilo kaybeder, hem de sağlıklı kalırsın. Uyguladığımız beslenme şekilleri gerginlik yaratacak ve bu yüzden de hemen terk edilecek kurallar içermemeli. Beslenme ‘sürdürülebilir’ olmalı. Önerdiğim alkali beslenme hayat boyu sürdürülebilir bir beslenme şekli.

 

Sebzeleri nasıl tüketmeyi tavsiye edersiniz? Mutlaka çiğ yemek mi gerekiyor?

Sebzeleri çiğ yemek en kolay ve hızlı alkali olma yolu. Ancak haşlanması ve buharda pişirilmesi de kabul edilebilir. Sadece kızartılmış olması kabul edilemez. Söğüş ve salata şeklinde yemek ve özellikle sebze suyu içmeyi ailece bir alışkanlık hâline getirmek gerekiyor. Ayrıca alkali beslenmenin olmazsa olmazı alkali su içmek. İçtiğimiz suyun alkali olması da yediklerimiz kadar önem taşıyor.

 

Vücudum Asitli mi?

Doktor Ayşegül Çoruhlu, en basit şekliyle aşağıdaki şikayetlerin vücutta bir asitlenme olduğunu gösterdiğini söylüyor:

  • Sabah idrarının çok koyu, kokulu olması,
  • Kabızlık şikayeti,
  • Gaz ve hazımsızlık şikâyeti,
  • Fibromiyalji,
  • Bel bölgesinin kalınlığı,
  • Kolay kilo almak,
  • Öğle yemeklerinden sonra uykulu hâl veya tatlı isteği,
  • Uykusuzluk

Bir önceki yazımız olan Yo-Yo Diyeti Nedir Nasıl Yapılır, Zararlı mıdır? başlıklı makalemizde Beslenme, Diyabet ve Diyet hakkında bilgiler verilmektedir.

One thought on “Alkali Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Close
Social profiles