Ana sayfa Anne ~ Çocuk Bebeklerde Kabızlık Nedeni Kabızlık Tedavisi

Bebeklerde Kabızlık Nedeni Kabızlık Tedavisi

Bebeklerde Kabızlığın Nedeni Kabızlık Tedavisi

Bebeklerde kabızlık nedeni özellikle yeni doğanlarda görülmekle birlikte 0-12 aylık bebeklerde sıkça görülen bir sağlık problemidir. Bebeğin beslenme alışkanlıkları kabızlığa neden olabilmektedir. Bebeklerde kabızlığın belirtileri arasında en tipik olanları kaka Bebeklerde kabızlık sorunu özellikle yeni doğanlarda görülmekle birlikte 0-12 aylık bebeklerde sıkça görülen bir sağlık problemidir.

 

Bebeğin beslenme alışkanlıkları kadar dolaşım sisteminin tam anlamıyla işlevlerini yerine getirememesi de kabızlığa neden olabilmektedir. Bebeklerde kabızlığın belirtileri arasında en tipik olanları kaka yaparken bebeğin ıkınması, kızarması ve zorlanması neticesinde duyduğu acı nedeniyle ağlamasıdır.

 

Her bebeğin kendine has bir bağırsak hareketleri alışkanlıkları ve düzenleri bulunur. Bir bebeğin kabız olduğuna karar vermek için günde kaç kere veya kaç günde bir kaka yaptığına bakmak gerekecektir. Normal bir bebek günde 2-4 arası kaka yaparken kabız bir bebek 2-3 günde bir kaka yapabilmektedir. Tabi bu dışkılama da kuru ve sert, çoğu zaman esmer bir kaka olmaktadır. Kabızlık sorunu çeken bebeklerde kaka yapmak gayet acılı bir durum olmaktadır.

 

Bebeğin kaka çıkarmak için gereğinden fazla ıkınması ve zorlaması neticesinde anüs çeperindeki ince kılcal damarlarda çatlamalar ve anüste kanamalar görülebilmektedir. Aldığı besinlere de bağlı olarak bir barsak hareket düzeni vardır. Gün aşırı ve hatta 3 günde bir normal kıvamda kaka yapan bebekleri kabız olarak nitelemek yanlıştır. Kabızlık çeken bebekler, 3-4 günde bir sert, kuru, kıvranarak, sancılı kaka yaparlar. Bu eylem sırasında makattaki çatlaklardan kanamalar olur. Bebeklerde görülen kabızlık, aşağıdaki nedenlere bağlı olabilir:

 

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

  1. Bebeklerde kabızlık nedenleri arasında en yaygın olanı hiç şüphesiz bebeklerin dengesiz beslenmesidir. Bu dengesiz beslenme, genelde gereğinden fazla protein içeren ancak lif, posa, sıvı, protein ve karbonhidrat bakımından fakir beslenme düzeninden kaynaklanmaktadır.
  2. Bebeklerin psikolojilerinin bozuk olması, gereğinden erken başlanan tuvalet eğitimi, bebeklerde değişik psikolojik belirtilerin yanında kabızlığa da sebep olabilmektedir.
  3. Bebeklerdeki kabızlığın sebepleri arasında sık görülen bir diğer faktör de bağırsak tembelliği olarak biliniyor. Bebeklerde bağırsak tembelliğinin en önemli nedeni ise D vitamini eksikliği ile B 1 ve B2 vitamini eksikliği neticesinde görülen tiroid bezlerinin düzensiz çalışması sonucu ortaya çıkan tiroit yetersizliğidir. Bebeklerde D ve B vitamini eksiklikleri sadece kabızlığa neden olmakla kalmaz aynı zamanda raşitizm adı verilen büyüme gecikmesine de neden olur.
  4. Bazı bebeklerde zorunlu bir biçimde tedavi amacıyla lavman uygulanmaktadır. Lavman uygulamaları da kalın bağırsakları olumsuz yönde etkileyeceği için bebeklerde kabızlığa neden olabilmektedir. Keza aynı şekilde bebeklerde tedavi amacıyla tatbik edilen fitiller de kabızlığa sebep olur.
  5. Bazı bebeklerde konjenital nedenlerle yani doğumdan itibaren anatomik olarak makat darlığı şikayetleri görülebilmektedir.

 

Kabızlık Tedavisi

Bebeklerde kabızlığı tedavi edebilmek için öncelikle nedenler tespit edilmeli ve arkasından tespit edilen kabızlık nedenlerine özel tedavi seçenekleri kullanılmalıdır. Örneğin bebeğe sıvı özellikli ve posalı lifli besinler vermek, emzirme döneminde sütün yanında bebeğe yulaf unu, muhallebi yedirmek. Süte çok az miktarda şeker ilave etmek gibi doğal tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Epidural anestezi ile ağrısız ve sancısız doğum başlıklı makalemizde Bel Ağrısı ve Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here