Ana sayfa Sağlık Ağız Kokusunun Giderilmesi

Ağız Kokusunun Giderilmesi

Ağız Kokusunun Giderilmesi

Ağız Kokusunun Giderilmesi

Ağız kokusu ancak dikkatli bir inceleme sonucunda nedeninin belirlenip tedavisinin yapılmasından sonra ortadan kalkar. Ağız kokusunun geçici olarak giderilmesi için mikrop öldürücü (antiseptik) ve koku giderici (deodoran) etkileri nedeniyle klorofil, bergamat esansı ve yüzde 1 potasyum permanganat içeren gargaralar kullanılabilir. Ama asıl neden ortadan kaldırılmadıkça ağız kokusu yeniden ortaya çıkacaktır.

 

Ağız kokusu ağızdan çıkan havayla duyulur. Ağızdan çıkan su buharı, bazı gazlar ve mikroskopik atıklardan oluşan hava, normal koşullar altında kokmaz. Ama bazı durumlarda bu havanın yapısı değişir ve hastalık nedenini anlayabilmemize yarayacak ölçüde kendine özgü kokuları olur.

 

Ağız kokusu; ağız, boğaz, alt sindirim yolları (yemek borusu, mide ve bağırsak) ya da solunum yollarında ortaya çıkan bozukluklardan kaynaklanabilir. Önce ağız boşluğu incelenmeli, diş girinti ve aralarında yiyecek artıkları, diş çürükleri, bademcik iltihabı ya da piyore (dişi saran dokularda iltihap) olup olmadığına bakılmalıdır.

 

Ağız kokusu bazı enfeksiyonlarda ya da üst sindirim yolları kanserlerinde mide bulandırıcı bir hal alabilir. Denetlenemeyen şeker hastalığında, ağızda çürümüş meyve kokusu ya da şarap tortusunu andıran bir koku vardır. Bu da şeker komasının habercisidir. Üremi komasında, yani böbrek yetmezliğinin en ileri evresinde ağızdan amonyak kokusu yayılır. İlerlemiş veremde bulantı verici bir şeker kokusu duyulur.

 

Ayrıca ballgamla kan geliyorsa kana bağlı özel bir koku da bulunur. Akciğer kangrenin de yeni katılaşmış alçı ve irin kokusu vardır. Ağır karaciğer yetmezliğinde ağızdan “ıslak köpek” kokusu (Fetür hepaticus) yayılır. Geğirme, yani mideden gelen gazların ağızdan çıkarılması özellikle zorlukla sindirilen besinlerin kokusunu içerir. Bu koku yağlı ya da şekerli maddelerin asitleşmesi ve hidrojen sülfür açığa çıkmasından ötürü acıdır.

 

Ağız kokusu ancak sorumlu etkenin ortadan kaldırılmasıyla kaybolur.

 

Hazımsızlık Durumunda Yapılması Gerekenler

Sindirim zorluğu çekenlerin yapması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Öğünlerde az yemeli, öğünlerin arası sık ve düzenli olmalıdır.
  • Gıdalar hemen yutulmamalı, iyi çiğnenmelidir.
  • Yavaş yemeye özen gösterilmelidir. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra kısa süreli dinlenme yararlıdır.
  • Aşırı baharatlı, aşırı sıcak ya da soğuk yemeklerden kaçınılmalıdır.
  • Gastritte olduğu gibi bazı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yemeklerden önce ya da yemek sırasında sigara içilmemeli, yemeklerden önce alkol alınmamalıdır.
  • Bağırsakların düzenli çalışması sağlanmalıdır.
  • Geceleri yeterince uyulmalıdır.
  • Düzenli olarak dişçiye gidilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Menoraji Nedir Menoraji Adet Arasındaki İlişkisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here