Ana sayfa Anne ~ Çocuk Bebeklere Fazla Oksijen Vermek Hayati Risk Taşıyor mu?

Bebeklere Fazla Oksijen Vermek Hayati Risk Taşıyor mu?

Bebeklere Fazla Oksijen Vermek Hayati Risk Taşıyor mu?

Erken doğan prematüre bebeklerin hayatta kalabilmeleri için oksijen vermek gerektiği biliyor. Fakat bunun miktarı tartışma konusu olmuştur. Yeni bir araştırma raporuna göre, yüksek oksijen konsantrasyonu hayatta kalmayı destekler fakat hiç risksiz de değildir. Prematüre bebeklerde çok fazla miktarda oksijen alımı, körlük gibi ciddi göz problemlerine ve hastalıklarına sebebiyet verebilir.

 

Bebeklere Fazla Oksijen Vermek Hayati Risk Taşıyor mu?

Bunun yanında beyin hasarları ve akciğer sorunlarına da yol açmaktadır. Beyin ve ciğerlerin gelişimini engeller. Fakat bunun yanında az miktarda oksijen vermek de ölüm riskini artırır. Çünkü erken doğanlarda oksijen desteğine ihtiyaç vardır. Yüksek oksijen ile ilgili riskler önlenmeye çalışılmaktadır.

 

Düşük konsantrasyonlarda alındığı taktirde ölüm oranları artmaktadır. Oksijen konsantrasyonunun doğru miktarlarda verilebilmesinin mümkün olmadığı belirtilmiştir. Sürekli hareket eden hedeflerde doğru dengeyi bulmak zordur. Gebeliğin 28. haftasından önce doğum yapan kadınların bebeklerinde %91 – %95 oranlarında oksijen vermek bebeklerin hayatta kalma şansını artırmıştır.

 

Çok fazla oksijen vermek nelere sebep olur?

Akut toksisite genellikle merkezi sinir sistemi (CNS) etkileri ile kendini gösterirken, kronik toksisite esas olarak pulmoner etkilere sahiptir. Ciddi oksijen toksisitesi vakaları hücre hasarına ve ölüme yol açabilir.

 

%85-%89 oranında ise daha az sağkalım gözlemlenmiştir. Bu araştırma, İskoçya Edinburgh Üniversitesi’nde yapılmıştır. 36. haftadan sonra, bebeklerin %14,4’ü yüksek oksijenden dolayı ölmüştür. Düşük miktarda alanların ise %17,3’ü ölmüştür. Bu miktarın ayarlanması hayati bakımdan çok önemli olsa da klinik ortamda bunu sağlamak oldukça zordur.

 

Bir bebek oksijende ne kadar kalabilir?

Sağlık ekibi, bebeğinizin neden oksijene ihtiyacı olduğunu ve ne zaman kullanması gerektiğini açıklayacaktır. Bebeğiniz şu durumlarda oksijenle eve gidebilir. Tabi oksijen ihtiyaçları sabitse; Muhtemelen en az 2-3 hafta oksijene ihtiyaç duyarlar

 

Yeni doğan ünitelerinde oksijen miktarı %88 ile %93 oranında verilmektedir. Yeni doğanın oksijen gereksinimi artar, ilk anlarda solunum ve dolaşım yeterli olmadığından artan bu oksijen gereksinimi karşılanamaz. Oksijen doğrudan burna Uzun süreli ve yüksek yoğunlukta verilen oksijen, oksijen tedavisi konusunda da bahsedildiği gibi, yeni doğanda körlüğe neden olmaktadır.

 

Çok uzun süre oksijen almanın yan etkileri nelerdir?

Aşırı veya uygun olmayan ek oksijenin neden olduğu oksijen toksisitesi, akciğerlerde ve diğer organ sistemlerinde ciddi hasara neden olabilir. Uzun bir süre boyunca yüksek oksijen konsantrasyonları, serbest radikal oluşumunu artırarak akciğerlerin hasar görmesine neden olabilir.

 

Ancak, hastane öncesi acil bakımda kısa süreli oksijen verileceğinden böyle bir sorunun oluşması olasılığı azdır. Yine de oksijen verirken uygun yoğunlukta, nemlendirerek ve ortama doğru vermek gerekir. Değil bebeğin bulunduğu ortama verilir.

 

Çocuğuma oksijen tedavisi vermeyi ne zaman bırakmalıyım?

Oksijen tedavisinin kesilmesi SpO₂ sürekli olarak %92’nin veya belirtilen hedef SpO₂’nin altına düşerse, oksijen doygunluklarını hedef aralıkta tutmak için en düşük akış hızında oksijen tedavisine yeniden başlayın.

 

Oksijen vermek akciğere zarar verir mi?

Yüksek oksijen konsantrasyonu, vücuttaki tüm organlar için yeterli oksijen sağlamaya yardımcı olabilir. Ne yazık ki, uzun süreler boyunca %100 oksijen solumak, akciğerlerde potansiyel olarak zararlı olabilecek değişikliklere neden olabilir.

 

Bir bebek beyin hasarından ne kadar önce oksijensiz kalabilir?

Genel olarak, beyin hasarı nefes almadan sadece 3 ila 5 dakika sonra mümkün hale gelir. 10 dakika sonra, bir bebek ciddi beyin hasarına maruz kalabilir. Artık ve oksijen eksikliği nedeniyle önemli bir ölüm riski var.

 

Bebeklerin beyin hasarı iyileştirebilir mi?

Bebekler hafif beyin hasarı vakalarından kurtulabilir. Ne yazık ki, daha ciddi vakalar serebral palsiye yol açabilir ve sürekli tıbbi tedavi gerektirebilir.

 

Beyin oksijensiz kaldıktan sonra kendini onarabilir mi?

Oksijen olmadan beyin hücreleri ölür ve beyin hasarı meydana gelebilir. Duman veya karbon monoksit soluduğunuzda olduğu gibi, beyne yeterli kan ulaştığında bile olabilir. Tedaviler, serebral hipoksiden beyin hasarı olan kişilere yardımcı olabilir. Ancak hiç kimse ölü beyin hücrelerini geri getiremez veya bir beyin hasarını tersine çeviremez.

 

Hangi oksijen seviyesinde beyin hasarı var?

%86’nın altındaki herhangi bir şey ciddi olarak kabul edilir. Serebral hipoksi, kandaki değil, beyin dokusundaki oksijen seviyelerini ifade eder. Hipermik, iskemik ve histoksik serebral hipoksi durumlarında kan oksijenasyonu genellikle normal görünecektir.

Bir önceki yazımız olan Epidural anestezi ile ağrısız ve sancısız doğum başlıklı makalemizde Bel Ağrısı ve Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here