intrauterin nedir ~ intrauterin tanı

intrauterin nedir

Anne veya fetusun aile öyküsünde, medikal öykü  veya üreme sistemi öyküsünde bir risk faktörü varsa intrauterin tanı yöntemlerine başvurulmalıdır. Bu amaçla fetal USG kullanılabilir. Burada büyüme anomalileri ve fetal malformasyonlar tespit edilebilir.

 

Ayrıca plasenta ve amnion mayisi ile ilgili problemler de gösterilebilir. USG yardımıyla kordosentez yapılarak fetal kan örneği elde edilebilir, Erken dönemde DNA analizi yapmak gerektiğinde koryon villus örneklemesi (CVS) yapılmalıdır.

 

Rahim içi gebelik, yolk kesesi veya fetal kutup içeren gebelik kesesi olarak tanımlanır . Bu görüntü, şeffaf bir yumurta sarısı kesesine sahip bir intrakaviter prob kullanarak uterusu boylamsal düzlemde gösterir ve bunu kesin bir IUP yapar.

 

İntrauterin Tanı

Amniosentez de intrauterin tanı için kullanılan önemli bir metoddur. Bu sayede eritroblastosisli bir bebeğin ne zaman doğurtulacağı, transfüzyona gerek olup olmadığı, bazı genetik hastalıkların tanısı, bazı aminoasit, enzim veya hormonların tayinlerinin yapılması, buradaki hücrelerin doku kültüründe üretilerek detaylı sitolojik analiz yapılması sağlanabilir.

 

Ayrıca alfa fetoprotein yüksekliğinin bulunmasıyla nöral tüp defektlerine, 17 Ketosteroid yüksekliğinin saptanmasıyla adreno genital sendroma ve tiroid hormonlarının ölçümüyle tiroid disfonksiyonlarına yaklaşım yapılabilir.

 

Amnion mayisinde ki en önemli kimyasal maddeler kreatinin, lesitin (L) ve sfingomyelindir(S). Kreatinin böbrek matüritesini gösterirken lesitin akciğer matüritesini gösterir. Lesitin fetal  akciğerdeki Tip 2 prömositlerden sentez edilir.

 

Amnion sıvısına fetusun trakeasından salınır. 3. trimesterin yarısına kadar (30 hafta) L/S oranı 1 civarında iken 35. haftada bu oran 2/1 olur. Amniotik sıvıda fosfatidil gliserol tayini akciğer matüritesini daha iyi gösterebilir. Gebelik yaşına göre bazı risklerde değişiklik görülebilir. Yani risklerde azalma meydana geldiği bilinilmekte.

 

Amniosentezin kanama ve düşük gibi riskleri vardır. Gebelik yaşı küçüldükçe  bu risk artmaktadır. Kordosentez veya perkutan umblikal kan örneklemesi fetusun hematolojik, genetik, enfeksiyöz ve hipoksik durumlarını ortaya çıkarmada yardımcı olur. Ayrıca bu yolla fetusa kan ve ilaç verilebilir.

 

Rahim içi hamilelikten endişe etmeli miyim?

Rahim içi gebelik için ne zaman doktora görünmeli? Hamilelik testinde olumlu sonuçlar aldığınızda, sahip olabileceğiniz tıbbi endişeler hakkında doktorunuza danışın. Vajinal kanama ve lekelenme, erken intrauterin gebelik başarısızlığının yaygın bir belirtisidir . Bunu gözlemlerseniz, lütfen hemen tıbbi yardım alın.

 

Ultrason intrauterin gebeliği ne zaman tespit edebilir?

Gestasyonel kese, gebelikte 4.5-5 . haftalarda ultrasonla görülen ilk yapıdır , ancak intrauterin gebelik tanısı için sadece %97.6 spesifiktir.

 

Rahim içi gebelik ektopik hale gelebilir mi?

Heterotopik gebelik, hem ekstrauterin (ektopik) hem de intrauterin gebeliğin aynı anda meydana geldiği bir gebelik komplikasyonudur. Kombine ektopik gebelik, çoğul gebelik veya tesadüfi gebelik olarak da adlandırılabilir.

 

Ektopik gebelik (dış gebelik) belirtileri

  • kaçırılmış bir dönem ve diğer hamilelik belirtileri.
  • bir tarafta karın ağrısı düşük.
  • vajinal kanama veya kahverengi sulu akıntı.
  • omzunuzun ucunda ağrı.
  • işerken veya kaka yaparken rahatsızlık.

 

Hangi HCG’yi intrauterin gebelik görebilirsiniz?

HCG seviyeleri 1000-1500 IU’nun üzerinde olduğunda , vajinal sonografi genellikle intrauterin gebelik varlığını tanımlar.

Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.

2 thoughts on “intrauterin nedir ~ intrauterin tanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Close
Social profiles