Ana sayfa Lezzetli Tarifler Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri

Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri

Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri

Buharlama: Buhar kullanarak yapılan gıda pişirme yöntemidir. Basit tekniklerden biridir hemen hemen her tülü gıda için kullanılabilir. Bu yöntemde su haşlanır ve çıkan buharında gıdalar pişirilir. Yakınındaki buharda ısı alarak pişer. Çeşnili lezzet vermek için haşlanan suya besinler eklenebilir.

 

Buharlı pişirmenin faydaları: hazırlama kolaylığı, besinlerin korunması, gıdaların lezzetli olması, yakma veya fazla pişmeden kaçınabilme ve gıda yağ oranının en aza indirilmesidir.

 

Sote: Ağır ateşte az yağla et veya sebzeler kavrulur. Nemi ve lezzeti iyi ayarlanır.

 

Tavada Kızartma: Bu yöntemde yiyecekleri yakmadan canlı tutma imkanı vardır. Malzemeler karıştırılır orta ateşte kızartılır. Az miktarda yağ kullanılabilir. Hızlı ve kolay hazırlanır. Sebzelerin protein değeri korunur, orta ateşte daha iyi pişer sağlıklı yağ kullanılmalıdır.

 

Izgara: gıdanın alt ve üst yüzeylerine ısı uygulayan ızgara yöntemidir. Yemekler doğrudan ısıyı alır ve hızlıdır. Kesilmiş parçaları bu işlemde kullanılır. Izgara öncesi etler marine edilir. Kanser riskinden korunmanın güzel bir yoludur ki etler kavrulduğunda kanser riski taşırlar. Aşırı yağdan uzak kalmış oluruz.

 

Kavurma: Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır. Kavrulduktan sonra rafa kaldırın ve çok fazla kavurmayın etlerin yanmaması gerekir.

 

Fırınlama: Ekmekler, deniz ürünleri, kümes hayvanı etleri, sebze yemekleri sıcak taş fırın veya tandır ateşinde pişirilebilir. Yağ kullanımı en aza indirilmektedir.

 

Avcılık: Balık, tavuk ve yumurtada özellikle kullanım kolaylığı vardır.

 

Ağır Ateşte Pişirme: Nemli ve kuru sıcaklıkta yavaş pişirme yöntemidir. Etler kurumaz, yemeklerin tadı lezzetli olur besin değerleri ölmez. Bunların yanında baharatlandırma da bir pişirme yöntemidir.

Bir önceki yazımız olan Yiyecekleri Saplantı Haline mi Getirdiniz? başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Stres hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here