Ana sayfa Sağlık Depresyon Neden Kadınları Vuruyor?

Depresyon Neden Kadınları Vuruyor?

Depresyon Neden Kadınları Vuruyor?

Çağımızın hastalığı; depresyon ! Çocuk, yetişkin ayırmadan pençesine alıyor herkesi. Sağlıksız bir ruh haliyle yaşamak, sürekli bunalımlı bir şekilde dolaşmak çok zor. Fakat depresyon bu yıl kadınları seçti. Araştırmalar gösteriyor ki; depresyon kadınları daha fazla vuruyor.

 

Depresyon Neden Kadınları Vuruyor?

Depresyonun neden kadınları tercih ettiği yönündeki araştırmalar, kadınların daha fazla sorumluluk sahibi olmalarının etkisinden kaynaklandığının gösteriyor. İş hayatı, annelik, cinsel sorunlar, geçim sıkıntıları gibi kendilerine yüklenen bir sürü rol, kadınları depresyona sürüklüyor.

 

Günün yoğun koşturmacasından bunalan kadın, farkında varmadan depresyona giriyor ve çözüm arayışlarıyla daha çok bunalıyor. Özellikle son dönemlerde, psikiyatristlerin kapısını çalanların kadınlar olduğunu belirten uzmanlar bu konuda oldukça endişeli. Fakat, depresyonun varlığını bilip bir uzman yardımına başvurmaları da gerçekten sevindirici bir durum.

 

Kadınlar neden depresyona girer?

Kadınlarda depresyon riskini artırabilecek faktörler şunlardır: Eşit olmayan güç ve statü. Kadınların yoksulluk içinde yaşama olasılığı erkeklerden çok daha fazladır, bu da gelecekle ilgili belirsizlik ve toplum ve sağlık hizmetleri kaynaklarına erişimin azalması gibi endişelere neden olur.

 

Kadınlar; özellikle  30 yaşından sonra daha sık ve daha çabuk depresyona giriyorlar. Orta yaş bunalımı, bütün bu yüklerin üzerine tuz biber oluyor. 30 yaşına giren kadın, kendini tanımakta güçlük çekiyor. Orta yaşa girmekle beraber, yaşlılık korkusu sarıyor ve depresyonun pençesine daha çabuk kapılıyorlar.

 

Depresyon bir kadının vücudunu nasıl etkiler?

Depresyonu olan bir kişi ayrıca ağrılar, ağrılar, baş ağrıları, kramplar veya sindirim sorunları gibi birçok fiziksel semptom yaşayabilir. Depresyonu olan biri de uyuma, sabah uyanma ve kendini yorgun hissetme sorunları yaşayabilir.

 

Sıklıkla yaşanan bir diğer diğer depresyona girme sebebi ise, hamilelik süreci ve doğum. Hamilelik döneminde kadınlar, hormonların değişkenlik göstermesi ve vücutlarındaki ani değişiklikler nedeniyle bunalıma giriyorlar.

 

Kadınlar neden erkeklerden daha stresli?

Kadınlar erkeklerden daha fazla stres yaşarlar çünkü strese verdikleri tepki farklıdır. Kadınların tamamen farklı bir hormonal sistemi vardır, bu da onların daha duygusal tepki vermelerine ve duygusal düzeyde daha fazla yorulmalarına neden olur.

 

Hamilelik sonrası depresyonunu çözmek ise zaman alıyor. Hem annelik sorumluluğunu üzerine alıp, hem de vücutlarında oluşan farklılıklara alışmak zaman alıyor. Bu da kadınların neden depresyona daha yakın olduğunu açıklıyor.

 

Daha önce depresyon geçiren kadınların, tekrar depresyona girme oranı çok yüksek.

 

Kadınları Depresyona Sokan Nedenler

  • 30 yaş yani orta yaş bunalımı
  • Hamilelik sürecinde hormonların değişkenlik göstermesi
  • Hamilelik dönemi ve hamilelik sürecinde vücutta görülen ani değişiklikler
  • Hamilelik sonra anne olmanın sorumluluğu
  • Geçim sıkıntısı
  • Aşırı cinsel isteksizlik
  • Eşle anlaşamama
  • Eşin ailesiyle anlaşamama, sorunlar yaşama
  • Aşırı kilolu ya da zayıf olma
  • Çok fazla duygusallık
  • Kendini yetersiz hissetme
  • Aldatılmak
  • Boşanmak
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
  • Gelecek kaygısı
  • Eşin sorumsuzluğu
  • Terkedilme korkusu

 

Depresyon samimiyeti etkiler mi?

Fiziksel ve zihinsel sağlığınız el ele gider. Depresyon sadece cinsel yaşamınızı değil, aynı zamanda ilişkilerde samimi ve açık olma yeteneğinizi de etkiler. Depresyon yaşıyorsanız, iletişim hatlarını açık tutmaya çalışın. Cinsel partneriniz, arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle konuşun.

 

Duygusal olarak kim daha güçlüdür erkek mi kadın mı?

Erkekler girişkenlik, stres toleransı ve kendine saygı (veya güven) alanlarında kadınlardan daha yüksek puan alma eğilimindedir. Duygusal zekayı araştıran son araştırmalar, bu farklılıkların liderlik cinsiyet uçurumunda rol oynayabileceğini öne sürüyor.

 

Kimler en çok depresyon riski altındadır?

Genelde özgüveni düşük olanlarda, kötü bir görünüme sahip olanlarda veya stresten bunalmış hissedenlerde bulunur. Depresyon ayrıca anksiyete veya diğer zihinsel sağlık sorunları olan kişilerde daha yaygındır. 16 yaşına kadar kendine zarar vermeye çalışan gençlerin, genç yetişkin olduklarında depresyona girme riski daha yüksektir.

Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here