Ana sayfa Yaşam Göz Hareketleri Beyin Fonksiyonlarını Gösteriyor

Göz Hareketleri Beyin Fonksiyonlarını Gösteriyor

Göz Hareketleri Beyin Fonksiyonlarını Gösteriyor

İnsanların beyin fonksiyonlarını deşifre etmek için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Beyin fonksiyonları araştırılırken, bu fonksiyonların insanların gözlerini ne yöne ne sıklıkla hareket ettirdiği incelenerek insan beyninin çalışmaları incelendi ve en ilginci de farklı ırklardan insanların göz hareketlerinin farklı olduğu tespit edildi. İngilizlerde çok nadir görülen bir göz hareketi alışkanlığının Çinlilerde çok yaygın olduğu fark edildi.

 

Göz hareketi testleri ne işe yarayacak derseniz, hiçbir araştırmanın boşuna yapılmadığını bilin yeter. Bilim insanları göz hareketleri testleriyle şizofreni ve doku sertleşmesi gibi beyinde hasarlara neden olan rahatsızlklara çözüm bulmayı hedefliyor.

 

Çinliler arasında yapılan araştırmada sekme ya da seğirme diye tabir edilen hızlı göz hareketleri tespit edildi. Araştırmanın uygulandığı kişilerin bir ışık noktasına bakmaları istendi ve gözlerinin ani hareketlerle görüş açılarının üstünde düz bir çizgi halinde sağa ya da sola kaydığı görüldü.

 

Asıl beyin fonksiyonlarını ilgilendiren rahatsızlıklarda kıstas alınan ise gözün bir objeye veya ışık noktasına tepki verme süresiydi. Bu süre Çinliler ve Çin’den olmayan insanlar arasında farklılık gösteriyordu. Bu konuya bir dizi açıklama getirilebilir ancak muhtemelen en önemlisi aldığımız eğitim, içinde bulunduğumuz kültür ve biyolojik geçmişimiz.

 

Beyin haritaları çıkarılalı çok oldu ve çoğunlukla Avrupalı insanlar baz alınarak çıkarılan bu beyin haritaları bundan sonra tüm dünya için bir kıstas haline gelmişti ancak bilim insanlarının hesaba katmadığı şey, farklı ırklardan insanların beyin haritalarının, fonksiyonlarının ve dolayısıyla göz hareketlerinin farklı olabileceğiydi.

 

Şimdilerde Çinli ve İngiliz insanlar arasında sürdürülen göz hareketleri araştırmasıyla bu konuya yeni bir boyut kazandırılması amaçlanıyor.

Bir önceki yazımız olan Check-up sonrası TMS yaşam kalitesini arttırıyor başlıklı makalemizde Bel Ağrısı ve Depresyon hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here