Ana sayfa Sağlık Menoraji Nedir Menoraji Adet Arasındaki İlişkisi

Menoraji Nedir Menoraji Adet Arasındaki İlişkisi

Menoraji Nedir Menoraji Adet Arasındaki İlişkisi

Menoraji Nedir?

Her adette kaybedilen kan miktarı ortalama 100-200 gram dolayındadır. Bu miktar azaldığında hipomenore, arttığında ise hipermenore söz konusudur. Eğer kan kaybı çok artar ve bir kanama niteliğine bürünürse buna “menoraji” denir.

 

Menoraji ile Adet Arasındaki İlişkisi

Kanama miktarının yanı sıra adetler arasındaki sürede de değişiklikler ortaya çıkabilir. Hipomenoreye bu sürenin uzaması hipermenoreye ise bu sürenin kısalması eşlik eder.

 

Adetle atılan kan miktarının artması ve kanamanın daha uzun sürmesinin nedeni, mukozanın ayrılma döneminde döl yatağının kanı durdurma (hemostaz) yeteneğinde bir aksamanın ortaya çıkmasıdır. Eğer dölyatağı mukozasında bir kan toplanması varsa, adete bağlı olarak ortaya çıkan fizyolojik kan toplanmasının da buna eklenmesi hemostaz mekanizmasının yetersiz kalmasına yol açar.

 

Adet düzenindeki değişiklikler, döl yatağı mukozasından çok uzaktaki organların rahatsızlık ve işlev bozukluklarının belirtisi olabilir. Etkili bir tedavinin uygulanabilmesi için, adet düzensizliklerine yol açan birincil bozukluğun saptanması gerekir. Sorunun belirlenmesi için yapılması gereken birçok tetkik vardır. Her şeyden önce dikkatli bir jinekolojik muayene yapılmalıdır.

 

Bu muayeneyle hipermenorenin en sık rastlanan nedenleri olan döl yatağı tümöderi ve poliplerinin varlığı anlaşılabilir. İkincisi, kanda ve idrarda cinsel hormonların düzeyi saptanmalıdır. Döl yatağı iç yüzeyinin sondayla muayenesi ve küretle kazınarak (kürtaj) alınan örneğin incelenmesi de yapılması gereken tetkiklerdir.

 

Döl yatağı mukoza sınırı işlevsel durumunu saptamaya yarayan bu tür kürtajın bazı olgularda tedavi edici etkisi de vardır. Sorunun nedeni saptandıktan sonra bunu ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Ama hipermenorenin bir neden değil, belirti olmasına karşın buna hemen müdahale etmek, kan kaybını ve buna bağlı olarak gelişecek kansızlığı önlemek gerekir. Olgulara göre döl yatağı kaslarını kasan ya da kanın pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar verilebilir.

Bir önceki yazımız olan Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları başlıklı makalemizde Bel Ağrısı, Karın Ağrısı ve Stres hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here