Ana sayfa Sağlık Diş Hassasiyeti Sızlaması Nedenleri ve Tedavisi

Diş Hassasiyeti Sızlaması Nedenleri ve Tedavisi

Diş Hassasiyeti Sızlaması Nedenleri ve Tedavisi

Diş Sızlaması ve Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti veya sızlaması aslında birbirinden farklı ağrı çeşitleri olmasına rağmen genellikle birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Bizler de bu yazımızda hem diş sızlaması hem de diş hassasiyetini birbirinin yerine kullanacağız.

 

Dişler normal şartlarda sızlamazlar ve sanıldığının aksine oldukça dayanıklı sert bir kalsiyum maddeden yapılmıştır. Dişin sızlamasının genellikle diş kırıkları, diş çürüğü veya diş sinirlerinde oluşan iltihaplar ile alakası vardır.

 

Diş Hassasiyeti iyileştirmenin en hızlı yolu nedir?

Hassas dişler için 4 oldukça etkili tedavi

  1. Yumuşak kıllı bir diş fırçasına geçin ve hassas dişler için tasarlanmış diş macunu kullanın.
  2. Diş hekiminizin önerdiği şekilde yüksek florürlü tedaviler kullanın.
  3. Açıkta kalan diş kökleri için diş dolgu tedavileri veya cerrahi diş eti grefti uygulanmalı.
  4. Bir kök kanalı düşünün.

 

Dişleri sızlaması özellikle soğuk bir meşrubat veya su içme ya da ekşi, tatlı yiyecekler tüketme durumunda daha da şiddetli bir biçimde ortaya çıkabiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi diş çürüğü gibi bir nedenle diş sızlaması görünmüyorsa bu durumda diş hassasiyeti adı verilen diş hastalığı nedeniyle dişin sızlaması ortaya çıkabilmektedir.

 

Diş hassasiyeti ise diş aşınması nedeniyle görülebilen veya dişte mineral eksikliğine bağlı olarak fizyolojik bir takım nedenlerle ortaya çıkabilen bir diş rahatsızlığıdır.

 

Diş hassasiyetini ne giderir?

En aktif bileşen, dişinizdeki bir sinirden beyninize giden ağrı sinyallerini bloke eden bir bileşik olan potasyum nitrattır. Birkaç kullanımdan sonra hassasiyetiniz azalacaktır. Diş hekimleri ayrıca yumuşak kıllı bir diş fırçası ve düşük asitli veya florürlü gargaraların kullanılmasını önerir.

 

Diş hassasiyetine çözüm nedir diye soranlar için diş hassasiyeti tedavisi ise diş hassasiyeti için diş macunu denilen özel bir takım diş macunları ile tedavi edilebilmektedir. Bunun yanında Sensitive diş fırçası olarak piyasada satılan yumuşak başlı diş fırçaları da diş aşınması riskini önemli ölçüde azalttığı için kullanımı önerilmektedir.

 

Diş hassasiyeti tedavi edilebilir mi?

Diş hassasiyeti hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmaz, ancak yaşadığınız hassasiyeti hafifletmeye yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur. Herhangi bir hassasiyet yaşıyorsanız ofisimizde muayene için randevu almanızı öneririz. Acı çekmenize neden olan şeyin bu olduğunu bilirsek hassasiyeti daha kolay tedavi edebiliriz.

 

Diş hassasiyeti nedeniyle oluşan diş sızlamasının nedenlerini anlayabilmek için bir miktar diş anatomisi bilmek gerekebilir. Dişlerimiz anatomik olarak iki tabakadan oluşmaktadır. Dişin dış yüzeyinde bulunan tabaka görünüş olarak parlak ve nitelik olarak oldukça sert bir tabakadır.

 

Bu dış tabakaya mine tabakası adı verilmektedir. Diğer yandan mine tabakasının hemen altında yer alan ve içerisinde küçük kanalcıklar bulunan dentin tabakası adı verilen bir tabaka bulunmaktadır.

 

Diş hassasiyeti için doğal çözüm nedir?

Ağrı semptomlarını hafifletmek için günde iki kez tuzlu suyla durulama kullanın. Tuz, iltihabı azaltmaya da yardımcı olan doğal bir antiseptiktir. Kendi çözümünüzü oluşturmak için ½ çay kaşığı tuzu 8 ons ılık suyla karıştırın. Soğuk kompres, diş ağrısından hızlı ve geçici olarak kurtulmak için denenmiş ve test edilmiş bir yöntemdir.

 

Dış tabaka olarak ta adlandırabilecğeimiz mine tabakası herhangi bir nedenle çatlar veya aşınırsa bu durumda dentin tabakası korumasız durumda kalmakta ve özellikle kimyasal, mekanik veya termal dış etkenlerin oluşturduğu aşınma, fiziksel ve kimyasal etkilenme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

 

İçerisi sinirler açısından son derece zengin olan dentin kanalcıklarının bu dış etkenlere maruz kalması ise sinir uyarısına dönüşmektedir. Bu sinirsel uyarılar halk arasında diş sızlaması olarak bilinen ve dişlerde oluşan ani ağrı şikayetlerine neden olmaktadır.

 

Diş hassasiyetinin nedenleri

  • Diş hassasiyeti neticesi oluşan sızlamanın ilk akla gelen nedeni diş çürükleridir.
  • Diş eti çekilmesi de diş sızlamasına neden olur.
  • Diş iltihabı, diş hassasiyeti nedenlerindendir.
  • Diş beyazlatma ürünleri dişin dış tabakasına zarar verebildiği için diş hassasiyetine neden olabilir.
  • Diş plakları ve tartar diş sızlaması yapar.
  • Asitli yiyecekler ve gazlı içecekler dişi aşındırır ve diş hassasiyetine sebep olur.
  • Yanlış diş fırçalama teknikleri dişlerde sızlamaya ağrıya sebep olabilir.
  • Stres diş aşınmasını kolaylaştıran ve diş hassasiyetini artıran bir etkendir.
  • Ağız hijyenine yeterli önemin verilmemesi, sigara veya tütün mamullerinin kullanımı da diş hassasiyetine neden olur.
  • Gastrit, reflü gibi mide asidinin ağza gelmesine neden olan hastalıklar da dişin mine tabakasını aşındırdığı için diş hassasiyeti oluşturabilir.
  • Hamilelik veya emzirme döneminde metabolizmada oluşan kalsiyum eksikliği annelerde diş sızlaması oluşturabilir.

 

Diş sızlaması tedavisi

Diş sızlamasına karşı kullanılan diş macunları, ağız içi gargaralar, diş fırçaları dişleri kuvvetlendirir ve diş sızlamasına doğal çözüm olabilir. Özellikle diş macunlarının içerisinde bulunan mineral maddeler, dentin kanallarını tıkayarak yiyecek ve içeceklerin sinirlere ulaşmasını ve hassasiyetin oluşmasını engelliyor.

 

Eğer ağızda bir çürük sorunu yoksa belli bir süre düzenli sensitive diş macunu, yumuşak veya ekstra yumuşak diş fırçası ve diş ipi kullanımı, sızlama sorununu ortadan kaldırabilir. Ancak çürük problemi olanların önce bunu tedavi ettirmesi öneriliyor. Eğer diş minesindeki tahribat büyük boyutlardaysa dolgu, flor, kaplama ve kanal tedavisi gibi yöntemlere başvuruluyor.

 

Diş hassasiyetini neler tetikler?

Diş hassasiyetinin birincil tetikleyicileri asidik, soğuk, sıcak, ekşi veya tatlı yiyecek ve içecekleri tüketmek, soğuk havayı solumak ve/veya zaten hassas olan dişleri fırçalamak veya diş ipi kullanmaktır. En yaygın olarak, semptomlar bir dişte ani, keskin ve bazen derin bir ağrı olarak ortaya çıkar ve sonra geçer.

 

Diş sinirimi nasıl sakinleştirebilirim?

  • Buz. Ağrılı diş bölgesine buz uygulamak ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir.
  • Başınızı yükseltin.
  • Reçetesiz ilaçlar.
  • Tuzlu suyla durulayın.
  • Hidrojen peroksit durulama.
  • Çay poşetleri.
  • Sarımsak.
  • Vanilya Özü.

Bir önceki yazımız olan Epidural anestezi ile ağrısız ve sancısız doğum başlıklı makalemizde Bel Ağrısı ve Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here