Ana sayfa Sağlık Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları

Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları

Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları

Boyun ve omuz bölgesinde kas gerginliği, psikolojik ve duygusal stresin sık rastlanan fizyolojik belirtilerindendir. Böyle bir durumda sorunun asıl kaynağı tespit edilmeli ve çözümlenmelidir.

 

Boyun ve Omuz Rahatsızlıklarından Korunma

Duruşunuza, oturuşunuza, ağırlık kaldırışınıza ve taşıyışınıza dikkat ederek zorlanmalardan kaçının. Stres belirtilerini fark etmeyi öğrenin ve bunlarla gerektiği gibi ilgilenerek olumsuz fiziksel etkilerini engelleyin. Egzersize başlamadan önce mutlaka ısınma ve esneme yapın; soğuk kasların fazla kullanılması ağrı ve tutukluklara yol açabilir.

 

Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)

Hafif ağrı ve gerginlikler için aşağıda verilen doğal yöntemleri deneyin:

  • Bir arkadaşınızdan size yan sayfada anlatılan şiat-su masajını yapmasını isteyin. Bunun yatıştıncı etkilerini arttırmak için, lavanta veya ıtır çiçeği gibi rahatlatıcı bir yağdan esas masaj yağınıza veya losyonunuza birkaç damla ilave edin.
  • Sorunlu bölgenin üzerine sıcak kompres (arka sayfaya bakınız) veya 20 dakika boyunca değişmeli olarak bir sıcak bir soğuk kompres uygulayın. Sıcak kompresleri her seferinde üç dakika, soğukları ise bir dakika boyunca tutun.

 

Duruş: Boyun ve omuz ağrılarının pek çoğu, özellikle araba kullanırken ve masa başında çalışırken kötü duruş şekillerinden kaynaklanan kas gerginliklerinden kaynaklanır.

  • Çalışırken masa ve sandalyenizi boyunuza uygun bir şekilde ayarlayın.
  • Özellikle uzun yolculuklardan önce araba koltuğunuzu ayarlamaya özen gösterin. Sırtınız boylu boyunca iyi bir şekilde desteklenmelidir. Kısa boylu kişiler için önemli olan, direksiyonun üzerinden boyunlarını uzatıp zorlanarak bakmayı engellemek için koltuğun yeterince yüksek olmasıdır. Koltuğunuz tam ayarlanamıyorsa yastık kullanın.

 

Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları İçin Bitkisel ilaçlar

Boyun ve omuzdaki ağrı ve tutukluklar çoğu kez duygusal gerginliklerin neden olduğu kas gerilimlerinden kaynaklanır. Gevşetici özellikleri olan bitkiler iyi gelebilir.

  • Biberiye veya lavanta ile yapılmış çay kattığınız su ile ılık bir banyo yapın. Hamileliğin ilk 20 haftasında biberiye kullanmayın.
  • Papatya, şerbetçiotu, çarkıfelek veya kedi otu deneyin. Bunları yatmadan önce çay olarak için.

 

Homeopati

  • Arnika: yeni bir sakatlanmadan kaynaklanan ağrı ve tutukluk için. İlacı tablet halinde alın veya merhem şeklinde sürün.
  • Rhus toxicodendron: uzun zamandır mevcut olan ağrı ve tutukluklarda semptomlar yavaş hareket, ısı ve masajla giderilebiliyorsa.

 

Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları Diğer tedavi yöntemleri

Ne zaman tıbbi yardım gerekir?” başlığı altında verilen belirtilerden hiçbiri mevcut değilse, osteopati veya kayropraktik gibi manipülatif tedavi alanında uzman birine danışın. Akupunktur da faydalı olabilir. Uzun zamandır mevcut olan boyun ve omuz rahatsızlıkları, Aleksander tekniği, Feldenkrais metodu veya benzeri bir vücut çalıştırma tedavisi ile duruş şekli düzeltilerek geçirilebilir. Tai chi ve yoga da duruş şeklinden kaynaklanabilecek sorunları önlemeye yarayabilir.

 

Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?

  • Baş ağrısı, ateş, baş dönmesi, baygınlık veya parlak ışığa hassasiyet varsa.
    Boyundaki lenf bezlerinde şişlik varsa veya yutkunmakta zorluk çekiyorsanız.

 

Boyun ve Omuz Rahatsızlıkları Acil Durumlar

  • Uzuvları hareket ettirmede zorluk, mesane veya bağırsak kontrolü kaybı, uzuvlarda karıncalanma ve uyuşukluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bir ya da iki kolda birden zonklama varsa.
  • Ağrı, bir sakatlanmanın ardından ortaya çıktıysa.
  • Boynunuzu hareket ettirmekte güçlük çekiyorsanız.

Bir önceki yazımız olan Böcek Isırmaları ve Sokmaları başlıklı makalemizde C Vitamini, D Vitamini ve Krem hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here