Uyku Bozukluğu için Bitkisel Çözüm

Yaşadığımız dünyada pek çok insan uyku bozukluğu sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Uykusuzluk, uykuya dalmamaktan tutun da uyuyamamaya kadar her türlü uyku sorununu kapsayan bir terimdir.

 

Farmasötik yatıştırıcılar genellikle işe yarar fakat giderek bağımlılık yapma riskleri vardır ve doğal uyku döngüsünü engellerler. Ama doğal yöntemler bu noktada imdadımıza yetişir. Hem bağımlılık riski yoktur hemde doğal olması nedeniyle kimyasal bileşenlere maruz kalmayız.

 

Uyku Bozukluğu için Bitkisel Çözüm

Oğulotu (Melissa)

Hem yatıştırıcı hemde mide rahatlatıcı olarak onaylanmış bir bitkidir.Yatıştırıcı etkisi yüksek oranda içerdiği ve terpenler olarak bilinen kimyasal maddeler topluluğundan kaynaklanmaktadır.
3-4 çay kaşığı kurutulmuş oğulotunu 250 ml kaynar suya karıştırarak hazırlayacağınız çayı deneyebilirsiniz.

 

Kediotu

Bir kaç çay kaşığı kurutulmuş kediotu kökü ile yapacağınız çayı yatmadan hemen önce içmek, uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. Bu çay aynı zamanda huzursuzluk, anksiyete ve sinirlilik hallerinin tedavisi için de günde birkaç bardak içilebilir.
Bilim insanları yıllarca, kedi otunun yatıştırıcı etkisinin bitkinin içerdiği valepotriyat ve bornil esterler adlı iki kimyasaldan kaynaklandığını sanıyorlardı.

 

Kısa bir süre önce İtalya’da yapılan bir araştırma, bitkinin içeriğindeki kimyasaların da (valeranon ve kessyl) esterler in bitkinin uyku verici özelliğine katkıda bulunduklarını ortaya çıkarmıştır. Bilim insanları, kediotunun yatıştırıcı etkisinin bitkinin içeriğinde bulunan çok sayıda farklı bileşenin bir arada, uyum içinde hareket etmesinden kaynaklandığı sonucuna varmışlardır.

 

Lavanta

İngiltere’deki birçok hastanede hastalarının uykuya dalmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Hastanelerde lavanta yağı ya banyolarda kullanılıyor ya da yatak çarşaflarına püskürtülüyor.
Lavanta yağının bazı bileşenleri hücre zarlarını etkileyerek, hücrelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini keser. Yağ sinirlerdeki iletişimi yavaşlattığı için, huzursuzluk halini yatıştırarak uykuya geçmeyi sağlar.

 

Ancak dikkatli olunması gereken bir husus var tüm lavanta türleri sakinleştirici değildir. Bazı türler, özellikle de İspanyol lavantası, biberiye gibi sinirleri uyarıcı özelliklere sahiptir.

 

Papatya

Papatya çayı yüzlerce yıldan bu yana uyku vakti içeceği olarak kullanılmaktadır. Papatyanın içeriğinde bulunan apigenin, sakinleştirici etkisi kanıtlanmış bileşiklerden bir tanesidir.

 

Şerbetçi Otu

Şerbetçi otu bin yıldan fazla bir süredir anksiyete, uykusuzluk ve sinirlilik tedavisinde kullanılmaktadır. Şerbetçi otunun sakinleştirici bileşiği, merkezi sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkiler gösteren metil-butenol’dur. Şerbetçi otundan güzel bir çay hazırlayarak uykusuzluğa çözüm bulabilirsiniz.

 

Bitkisel formüller

Fesleğen ve kekikle hazırlanmış bir domates salatası içeriklerindeki sakinleştirici bileşenlerle uyku sorununuza çözüm olabilir. Bu bitkileri sık sık ve bolca tüketebilirsiniz.
Bir bardak zencefilli, tarçınlı yeşil nane çayı da sakinleştirici ve uykusuzluk için birebirdir.

 

Uyku bozukluğu doğal yollarla nasıl düzeltebilirim?

  • Uykuya müdahale edebilecek alkol değil. Kesinlikle alkolden uzak durun.
  • Egzersiz yapın. Fiziksel aktivite uykuyu iyileştirebilir, ancak araştırmacılar neden olduğu tam olarak belli değil.
  • Melatonin takviyeleri kullanın.
  • Sakin olun.
  • Karanlık ortamda kalın.

 

Hangi vitaminler geceleri uyku bozukluğu sorununu ortadan kaldırır?

Journal of Clinical Sleep Medicine’de yapılan bir araştırma, somon gibi yağlı balıklardan elde edilen omega-3 ve D vitamini kombinasyonunun katılımcılarda uykuyu iyileştirdiğini buldu. Araştırmacılar bunun, bu besinlerin serotoninin düzenlenmesi üzerindeki etkisinden kaynaklandığını düşünüyor.

 

Hangi meyve doğal melatonin içerir?

Kirazlar (özellikle Montmorency çeşidi gibi vişneler), melatoninin tek (ve en yüksek) doğal besin kaynaklarından biridir.

 

Uyku bozukluğu temel nedeni nedir?

Kronik uyku bozukluğu yaygın nedenleri şunlardır: Stres . İş, okul, sağlık, finans veya aile ile ilgili endişeler zihninizi geceleri aktif tutabilir ve uyumanızı zorlaştırabilir. Sevilen birinin ölümü veya hastalığı, boşanma veya iş kaybı gibi stresli yaşam olayları veya travmalar da uykusuzluğa neden olabilir.

Bir önceki yazımız olan Boğaz Ağrılarına İyi Gelen Bitkiler başlıklı makalemizde Bel Ağrısı hakkında bilgiler verilmektedir.

2 thoughts on “Uyku Bozukluğu için Bitkisel Çözüm

  1. Uyku bozukluğu için verdiğiniz tavsiyeleri dikkate alacağım. Başka önerilerde eklerseniz sevinirim. Bu öneriler biraz genel olmuş sanki…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Close
Social profiles