Detoks ve detoks diyeti kilo kaybetme programlarının en başında yer alan bir alışkanlık biçimidir. Detoks yapmak son yıllarda popülerliğini artırmıştır. Bu tür beslenmenin ardındaki temel prensip, vücudu detoks kelimesinin tam anlamıyla zehirlerinden arındırmak, temizlemektir.
Detoks Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Bitkisel, ayurveda ve beslenme ile gerçekleşir. Vücuda toksinlerin girişini durdurmak ve var olan toksinleri dışarı atmak için yapılır. Toksin, kimyasal gibi zehirlerin vücuttan arındırılması gerekir. Yemek, su, havadan toksinler vücudumuza girebilir.
Vücuda giren toksinler daha sonra karaciğer gibi organlarda dolaşarak böbreklerden geçer, ter, idrar ve dışkı yoluyla dışarı atılırlar. Bu toksinlerin birikiminin vücut üzerinde zararlı etkileri vardır ve bu yüzden onlardan kurtulmak şarttır. Vücudumuzun sürekli çevre kirliliği, sigara dumanı, böcek ilaçları, kötü beslenme, gıda katkı maddeleri, alkol ve kafein için toksinlerden arındırılması gerekir.
Detoksa hangi besinler iyi gelir?
- Kuşkonmaz. Kuşkonmaz, detoksifikasyonu destekleyen iyi bilinen bir antioksidan olan glutatyon içerir.
- Brokoli. Brokoli, vücudumuzdaki bulaşıcı hücrelerle savaşmak için harika olan sülforafan içerir.
- Greyfurt.
- Avokado.
- Enginar.
- Kara lahana.
- Pancar.
Aksi halde bağışıklık sistemine zarar verir, ağrı ve hastalıklara neden olur. Detoks hem kilo vermeye hem sağlıklı olmaya hem de cildi güzelleştirmeye yarar.
Detoksun genel prensibinde çoğu yiyeceğe izin verilmez, genellikle meyve, sebze, fasulye, fındık, bitkisel çaylar ve suya büyük miktarda izin verilir. Buna karşılık; buğday, süt, et, balık, yumurta, kafein, alkol, tuz, şeker ve işlenmiş gıdalar yasaktır. 1 veya 2 gün boyunca sıvı ağırlıklı genelde haşlama yiyerek detoks tamamlanır.
Yeni başlayanlar için vücudunuzu nasıl detoks diyeti uygular?
Başlangıç için bazı ipuçları: Musluk suyundan kaçının ve kaynak suyunu tercih edin (ideal olarak temiz bir yerel kaynaktan, cam şişe iyi bir ikinci seçimdir) Sabah ilk iş olarak büyük bir bardak taze kaynak suyu + yarım limon suyu için: Bu, sindirim enzimlerinin eliminasyonunu, hidrasyonunu ve üretimini uyarır.
Detoks diyetleri sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeye yardımcıdır. Daha sağlıklı beslenmeye alıştırır. Kafein ve alkol tüketimini azaltır. Buna karşın çok ağır ve uzun süre yapılmamalıdır. Enerji biter ve gerilim başlayabilir. Vücudu arındırdığı için kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Vücudunuzun detoksa ihtiyacı olduğunu gösteren 5 işaret nedir?
- Açıklanamayan yorgunluk
- Zayıf mide-bağırsak eliminasyonu.
- Lekeler ve tahriş olmuş cilt.
- Alerjiler.
- Tekrarlanan enfeksiyonlar gibi zayıf bağışıklık belirtisi.
- Şiş gözler.
- Asitlik ve şişkinlik.
- Sürekli rahatsız edici dikkat.
Detoks diyeti için hangi meyveyi kullanabilirim?
Limonlar: Limon ve portakal gibi sitrik meyveler detoks için harikadır. Vücudunuza zarar veren serbest radikallerle savaşabilen C vitamini ile yüklüdürler. Alkali özelliktedirler ve vücudun pH dengesini düzeltmeye yardımcı olurlar. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlü kılar.
Muz detoksa yardımcı olur mu?
Muzdaki pektin vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olabilir. Pektin açısından zengin olan muz, tamamen doğal bir detokstur. Bu jelatin benzeri lif, kandaki toksik bileşiklere yapışır ve onları idrar yoluyla vücuttan atar.
Yoğurt detoksa yardımcı olur mu?
Yoğurt probiyotiklerle doludur ve kanalın doğal florasını güçlendiren, sindirime yardımcı olan ve vücudun bağışıklık tepkilerini artıran sağlıklı bakteriler sağlar. Temel olarak yoğurt, sindirimi başlatmak ve toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olmak için bağırsaklarınıza iyi bakteriler getirir.
Detoks diyeti yaparken öğle yemeğinde ne yiyebilirsiniz?
- Havuç çorbası.
- Baharatlı nohut kızartması.
Limonlu ve deniz tuzlu sote. - Pancar Salatası.
- Hindistan cevizi sütlü sıcak körili karnabahar pilavı.
Yulaf ezmesi vücudu detoks yapar mı?
Yulaf ve yulaf ezmesi vücuda çözünür ve çözünmez lif verir. Aynı zamanda vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar sunar. Yulaf ayrıca vücut için doğal bir idrar söktürücüdür ve böbrekler ve kolon yoluyla detoks yapmasına yardımcı olur.
Bir önceki yazımız olan Alkali Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Kabızlık hakkında bilgiler verilmektedir.