Ana sayfa Anne ~ Çocuk Çocuklarda Kulak Ağrısı ve İltihabı Önleme Yolları

Çocuklarda Kulak Ağrısı ve İltihabı Önleme Yolları

Çocuklarda Kulak Ağrısı ve İltihabı Önleme Yolları

Kulak ağrısı, çocukların ve özellikle de bebeklerin bir hayli muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır. İşin kötü yönü bebeklerde görülen kulak enfeksiyonları, kulak ağrıları ve sancılarının kolaylıkla fark edilememesidir. Çocuklarda kulak ağrısı nispeten daha erken teşhis edilebildiği için tedavisi de buna bağlı olarak kolay olmaktadır. Ancak bebeklerde görülen orta kulak iltihabı, diğer bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar ile karıştırılma riski taşımaktadır. Bu bakımdan annelerin ve babaların çok uyanık davranmaları bebeklerin sağlıkları için gerekli ve önemlidir.

 

Bu yazımızda sizlere çocuklarda sıkça görülen orta kulak iltihaplarının nedenleri belirtileri ve tedavi yolları hakkında uzmanlarından edinilmiş gerçek ve bilimsel bilgileri paylaşıyoruz.

 

Kulak enfeksiyonları, özellikle gündüz bakım evlerinde, küçük çocuklar arasında önemli bir problemdir. Hastaneler gibi, gündüz bakım merkezleri de antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişmesine neden olan yerlerdir ve bunlar hızla öğrenci toplulukları içinde yayılırlar.

 

Önemli sayıdaki çalışmalar kulak enfeksiyonları nedeni ile antibiyotikler, cerrahi müdahale ve farmasötik dekonjestanlar ile tedavi edilen çocukların, çocukluk çağları boyunca çok daha fazla sayıda kulak enfeksiyonlarına maruz kaldıklarını göstermiştir ve cerrahi müdahale durumlarında diğer çocuklara göre daha fazla duyma kaybına uğramaktadırlar. Pek çok çalışma hiçbir müdahale görmeyen çocukların, hatta çok ciddi kulak enfeksiyonlarında bile, tıbbi müdahale gören çocuklara göre çok daha iyi durumda kalmayı başarırlar.

 

Kulak Enfeksiyonlarını Önleme

Burada çocukların sağlığını korumak ve kulak enfeksiyonlarını en aza indirmek için akılda tutulması gereken pek çok şey vardır:

Biberonla beslenen bebek ve küçük çocuklarda kulak enfeksiyonları meme emenlerden çok daha fazladır.

  • Biberonla beslenirken sırt üstü yatırılan bebek ve çocuklarda kulak enfeksiyonu gelişme riski çok daha yüksektir (süt bazen kulak kanalına kaçar). Onla kucağınızda başlarını vücutlarından yukarıda tutmak veya; eğer oturabiliyorlarsa, oturtarak içirmek en iyisidir.
  • Diyetlerindeki süt ürünleri kulak enfeksiyonları yaygınlığında önemli bir rol oynamaktadır.
  • Çocuklar bağışıklık sistemleri yapılanırken erken yaşam dönemlerinde pek çok ufak hastalığa maruz kalırlar. Pek çok durumda, bağışıklık sistemi kendini ayarlar ve hastalık geçer.
  • Bu işlemin bir parçası olarak, gündüz bakımevlerinde bulunan çocuklar, evde kalan çocuklara göre çok daha fazla enfeksiyona maruz kalırlar.
  • Pek çok vakada, diyet ve bitkisel bakım çocukluk çağı kulak enfeksiyonlarının tedavisini sağlar.
  • Doğumdan hemen sonra emzirme, normal doğum, sık tensel temas ve bebeğin vücudunu anne vücudu bakterileri ile doldurma çocuk için güçlü bir bağışıklık sistemi yaratacak ve çocukluk çağı kulak hastalıklarını azaltacaktır.
  • Annesini emen bebekler için, eğer solunum anne üst yolları enfeksiyonlarını tedavi etmek için bitkisel ilaçlar alıyorsa, bunlar süt ile salgılanacaklar ve beyin sistemine geçeceklerdir.Çok küçükler için, bebek ve küçük çocukların pek çoğu onlara düşkün oldukları için gliseratlar veya tıbbi ballar çok yararlıdır.

Bir önceki yazımız olan Emzirirken Yeşil Çay İçilir mi? başlıklı makalemizde Ağız Sağlığı, Anne Sütü ve Beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here