Gebelik sürecinde beslenme hem anne adayları hem de yeni doğacak bebekler için oldukça önemlidir. Bu yüzden gebelik sürecinde beslenme üzerine bir yazı hazırlayarak, nasıl beslenmeniz gerektiğine dair biraz bilgi vermek istedik. Doktor kontrolünde uygulayacağınız beslenme düzeninin yanı sıra, burada sizlerle paylaştığımız bilgileri gebelik sürecinde ek yöntemler olarak uygulayabilirsiniz. Ancak yine de doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Öncelikle gebelik sürecinde almanız gereken protein miktarı yeterli olmalıdır. Hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı ve beslenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden her gün tavuk, et veya balık tüketilmesi gerekmektedir. Keza kuru baklagiller ve yumurta da protein içermektedir.
Gebelik sürecinde aldığınız enerjinin %30’unun yağlardan alınması gerekmektedir. Özellikle salata içerisine konulan yağların yanı sıra, yemeklere konan yağlar yeterli olabilecektir. Trans yağ olarak adlandırdığımız zararlı yağlar kavurma ve kızartmalar içerisinde bulunmaktadır. Bu yüzden bunların tüketilmemesi tavsiyedir.
Günlük olarak 3 su bardağı kadar yoğurt veya sütün tüketimi oldukça faydalıdır.
İçerisinde çiğ et bulunan yemeklerden kaçınılması gerekmektedir. Bu yemeklerin içerisine etli çiğ köfte ve sushi girmektedir. Bu tarz yiyecekler kişilerde besin zehirlenmelerine yol açabilir ve vücuda zararlı olacak bakterilerin vücut içerisine yerleşmesine sebebiyet verebilir.
Gebelik sürecinde alınacak bitki çayları mutlak suretle doktora danışılarak alınmalıdır. Çünkü, bazı bitki çayları kasılmalara sebebiyet verebilecektir.
Gebelik sürecinin son zamanlarında ödem oluşma durumu olabilir. Bu yüzden, ödemi önlemek adına beslenmenizde mutlaka tuzu azaltın. Ekmekte ve yemeğin içerisinde bulunan tuz gebeliğin son sürecinde yeterli olacaktır. Bu yüzden tekrardan tuz kullanmanıza gerek yoktur. Yemeklerde de tuzu kullanırken iyotlu tuz tercih edilmesi gerekir.
Günlük sıvı ihtiyacınızı mutlaka karşılamanız gerekmektedir. Bu yüzden, günlük süreç içerisinde bolca sıvı tüketilmesi tavsiyedir. Ayran, ıhlamur, su ve taze sıkılmış meyve suları bu ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Çocuk Felci Belirtileri ve Tedavisi başlıklı makalemizde Bel Ağrısı hakkında bilgiler verilmektedir.