Ana sayfa Diyet ~ Zayıflama Kilo Vermenizi Engelleyen 12 Neden

Kilo Vermenizi Engelleyen 12 Neden

Kilo Vermenizi Engelleyen 12 Neden

Kiloluysanız ve kilo vermekte güçlük çekiyorsanız yaşam tarzınız ile ilgili etkenler bel ölçünüzü negatif yönde etkiliyor olabilir. Fazlalıkları atmanıza engel olabilecek 12 nedeni sıralıyoruz:

 

Kilo Vermenizi Engelleyen 12 Neden

Stres

Strese maruz kalmak kaçınılmaz. Ancak kilo vermenizi engelleyen neden gergin ruh haliniz olabilir. Bazılarımız, endişelendiğinde ya da sinirlendiğinde hemen yiyeceklere saldırır. Bu da, stres kaynaklı atıştırmaya ve kilo alımına neden olur.

 

Ayrıca vücudumuz stres altındayken, kortizol adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon, özellikle de karın bölgesindeki yağların depolanmasından sorumludur.

 

Kontrolü ele alın: Herkesin uygulayabileceği bir yöntem olan meditasyon, sakinleşerek stresle mücadele etmenin en iyi yoludur.

 

Uyku

İyi dinlenebilen kişilerin faal bir yaşam tarzına sahip olma ve bu yüzden de sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olma olasılığı oldukça yüksek. Uykudan mahrum kalmak, vücut metabolizmasını yavaşlatarak daha az kalorinin yakılmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra, yorgunluk hissi kısa süreli enerji sağlamak adına sizi şeker alımına yöneltebilir.

Kontrolü ele alın: Geceleri 7-8 saat uyuyarak uykunuzu almaya çalışın.

 

Porsiyon Kontrolü

Porsiyonları abartmayın.

Akşam yemeklerinde porsiyonları küçük tutarak aşırı yemekten kaçının. Midenizin beyninize dolu olduğunu iletmesi için geçmesi gereken belirli bir süre vardır. Eğer çok miktardaki yemeği hızlı bir şekilde yemeye devam ederseniz, beyniniz midenizden gelen sinyallere yanıt veremez ve doyduğunuzu anlayamazsınız.

Kontrolü ele alın: Eğer tabağınızdaki yemek çok fazlaysa, yemeğin kalan kısmını başka bir öğünde yemek üzere dolaba kaldırın.

 

Meşrubatlar ve Meyve Suları

Doğal şeker ve (bazı içeceklerde bulunan) gizli tatlandırıcılar nedeniyle meşrubatlar kalori deposu olabilmektedirler.

Kontrolü ele alın: Günlük kalori alımınızı hesaplarken içtiklerinizi de hesaba katın. Şekerli meşrubatlar yerine meyveyi bütün bir parça olarak katı halde tüketmek faydalı olabilir.

 

Kahve

Kafein genellikle kilo vermeye yardımcı olarak kullanılsa da, fazla miktarlarda kafein tüketimi oldukça kalorili olabilir. Büyük boy latte 300 kalori içerirken, büyük boy mocha’da 600 kalori bulunur ve bu rakam günlük kalori ihtiyacınızın üçte birine eşittir.

Kontrolü ele alın: Günlük kahve (ve kafein) tüketiminizi düşük tutmaya çalışın veya siyah çay içmeyi deneyin.

 

Alerjiler

Alerjiyle boğuşan birçok insan iştah artırıcı olarak antihistaminlerden yararlanır. Bazı antihistaminler iştah artırmada o denli etkilidir ki bazı doktorlar tarafından anoreksiya (sürekli yeme hastalığı. Bkz. Anoreksiya Nervoza ve Bulimia) hastaları için iştah uyarıcı olarak reçete edilirler.

Kontrolü ele alın: Antihistamin alımını sınırlamaya çalışın veya alerji tedavisinde doğal yöntemleri deneyin.

 

Tembel Karaciğer

Karaciğer, metabolik hızı ayarlayan, toksinlerden arınmayı sağlayan ve yağları enerjiye dönüştüren önemli bir organdır. Ancak karaciğerdeki toksinler aşırı miktarda biriktiğinde (örn. Aşırı alkol tüketimi), yağı etkin bir şekilde işleyemez ve buna bağlı olarak kalori yakımı sağlanamaz.

Kontrolü ele alın: Aşırı alkol tüketiminden kaçınarak dengeli bir diyet planı uygulayın.

 

Televizyon

Hareketsiz bir yaşam tarzı kilo alımına neden olabilir. İngiltere’de insanlar geceleri televizyon karşısında ortalama üç saat geçiriyorlar. Hareket etmediğiniz sürece diyetinizin sağlıklı olması bir işe yaramıyor.

Ayrıca, televizyon karşısında birşeyler yemek, yenilen şeye konsantre olunmadığından, aşırı yemeye yol açıyor. Araştırmalar vücudun televizyon izlerken, dinlenme halinden daha az enerji harcadığını gösteriyor.

Kontrolü ele alın: Koltuğa kurulmak yerine spor salonuna gitmeyi deneyin ya da en azından dışarı çıkarak tempolu bir yürüyüş yapın.

 

Hazır Yiyecekler

Hazır yiyecekler yüksek miktarda kalori ve yağ içerebiliyor ve bu durum sağlıklı beslenmenin önüne geçerek kilo vermeyi engelliyor.

Kontrolü ele alın: Yediklerinizi kendiniz hazırlarsanız, tam olarak ne içerdiğini de bilirsiniz.

Uzak durmanız gerekenler:

Mayonez: Düşük yağ içeren ton balıklı sandviçi sağlıksız, yağ dolu bir kalori bombasına çeviriyor.

Üçlü sandviç paketleri: Bir oturuşta bu kadar fazla kalori almaya ihtiyacınız yok.

Peynir: Leziz bir sandviç için gerekli olsa da, düşük miktarlarda tüketmek bile kalori ve yağ alımını yükseltiyor.

Yağa hayır diyemiyorsanız, en azından düşük miktarlarda tüketmeye çalışın.

 

Musluk Suyu

İngiltere’deki musluk sularının yaklaşık yüzde 19’u florürlü ve florür dişleriniz için iyi olsa da bel çevreniz için aynı şeyi söylemek imkansız.

Florür, vücudun iyodin sindirimini zorlaştırarak kilo almaya sebep olabiliyor.

İyot, tiroit fonksiyonlarını düzenler ve yetersiz miktarda alındığında, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Kontrolü ele alın: Musluktan akan sudaki florür seviyesini öğrenmeye çalışın. Eğer florür seviyesi yüksekse mineralli su kullanarak kilonuza olan etkisini kontrol edin.

 

Sıkı Rejimlerden Kaçının

Cambridge’deki MRC Beslenme Merkezi’nden beslenme uzmanı Claire MacEvilly açıklıyor: “Uzun vadede kilo vermek yağların yakılmasını sağlar. Ancak yapılan sıkı rejimler ya da uzun dönemli aç kalma, yağları yok etmekle kalmaz, kas ve dokuların da yok olmasına neden olur.”

Kas kaybı vücudunuzun günlük bazda ihtiyacı olduğu kalori miktarı olan bazal metabolizma hızında düşüşe sebebiyet verir. Sonuç olarak, vücudunuz eskisinden daha az kaloriye ihtiyaç duyacağından, sıkı rejim programını bıraktığınız anda kilo almanız kaçınılmazdır.

Kontrolü ele alın: Sağlıklı yeme alışkanlıkları edinin ve kilo verme işlemini azar azar ve uzun vadede gerçekleştirin ve günlük aktivite seviyenizi artırmaya çalışın. Vücudunuz, yiyecek ve egzersiz anlamında yavaş değişikliklerden hoşlanır.

 

İlişkiniz

Birlikte yenen tüm o romantik akşam yemekleri ve ilişkinizin getirmiş olduğu genel rahatlık hissi, size ekstra kilo olarak geri dönecektir.

Kontrolü ele alın: Partnerinizi sizinle birlikte spor salonuna götürebilirseniz, aynı zamanda spor salonundaki çalışma arkadaşınızı da bulmuş olacaksınız. Eğer bunu başaramazsanız, her hafta belirli günlerde egzersize zaman ayırmaya çalışın.

 

Kilo verememenize ne sebep olabilir?

Polikistik over sendromu, hipotiroidizm, insülin direnci, hormonal değişiklikler ve zihinsel sağlık koşulları kilo alımına neden olabilir veya fazla kilo vermeyi zorlaştırabilir.

 

Kilo vermemenizin nedenleri nedir?

  • Egzersiz yapmıyorsunuz.
  • Yeterince uyumuyorsunuz.
  • Çok streslisiniz.
  • Çok yiyorsunuz.
  • Egzersiziniz ve sağlıklı beslenmenizle tutarlı değilsiniz.
  • Hafta sonları kaçırırsınız.
  • Sonuçları görmek için kendinize yeterince zaman vermediniz.
  • Tıbbi bir durumunuz var.

 

Hangi yaşta kilo vermek daha zordur?

30’lu yaşlarımıza geldiğimizde vücudumuz genellikle daha az enerjiye ihtiyaç duyar, yani 20’li yaşlarımızda yediğimiz gibi yemek yiyemeyebiliriz. Sonra, 40’ı geçip orta yaşa geldiğinizde, kaslardaki, hormonlardaki ve metabolizmadaki değişiklikler, formda kalmanızı zorlaştırır.

 

Neden daha az yiyorum ve kilo alıyorum?

Yağ ve kas aynı miktarda ağırlığa sahiptir, ancak kas daha yoğundur ve daha az yer kaplar. Yani sağlıklı besleniyor ve daha az kalori alıyor olabilirsiniz ve muhtemelen vücudunuzda ve kıyafetlerinizin oturma şeklinde bir fark görüyorsunuz, ama tartıdaki sayı aşağı değil yukarı doğru çıkıyor olabilir.

 

Hangi hormonlar kilo vermenize yardımcı olur?

Leptin Yunanca “zayıf” kelimesinden türetilmiştir çünkü bu hormonun artan seviyeleri vücuda vücut yağını atması için sinyal verir. Leptin ayrıca kan şekerini, kan basıncını, doğurganlığı ve daha fazlasını düzenlemeye yardımcı olur.

Bir önceki yazımız olan Su İçmek Zayıflatır mı? başlıklı makalemizde Beslenme, Kahve ve Zayıflama hakkında bilgiler verilmektedir.

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here