Ana sayfa Anne ~ Çocuk Çocuklarda Hepatit B Virüsü

Çocuklarda Hepatit B Virüsü

Çocuklarda Hepatit B Virüsü

Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına neden olan bir virüs hastalığıdır. Bu virüs karaciğerde kümelenip çoğalır. Karaciğer hayati fonksiyonların yerine getirilmesinde önemli bir role sahip olduğu için Hepatit B virüsü oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

 

Hepatit B önlenmediğinde ve tedavisi geciktirildiğinde karaciğerin büyük orandan tahrip  olmasına neden olur. Hepatit B kendini uzun zaman saklayabilen ve bulaşıcı bir hastalık.  Bu yüzden Hepatit B’nin ülkemizde görülme sıklığı oranlarıda korkutucu rakamlarda.

 

Türkiye’de her on çocuktan biri Hepatit B virüsünü taşıyor ve farkında olmadan bulaştırıyor.  Bu durumda maalesef her 3 kişiden biri Hepatit B ile karşılaşmakta. Özellikle okul ve kreşlerde bu hastalığın yayılma riski daha fazla. Hepatit B‘nin kuluçka süresi 2 ile 6 ay arasında değişirken taşıyıcıların %80′i de belirti göstermiyor.

 

Çocuklarda Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

  • İştahsızlık-kilo kaybı
  • Halsizlik-Yorgunluk
  • Bulant-Kusma
  • Genel görünümde sarılık
  • Karın ağrısı
  • Koyu renk idrar yapma
  • Karaciğerde hassasiyet

 

Hepatit B nasıl bulaşır ve Hepatit B’den nasıl korunulur?

Hepatit B virüsü kan, tükürük, korumalı bile olsa cinsel temas, ter, açık yara, uygunsuz enjektör kullanımı, okul gibi çoklu ortamlarda bulunmak, hijyenik olmayan ameliyat ve kuaför gereçleri, gibi yollarla bulaşabilir. Hepatit B virüsünü taşıyan gebelerde bebeklerine bu virüsü bulaştırabiliyor.

 

Hepatit B virüsünden korunmak için en iyi yöntem AŞIDIR. Hepatit B aşısı % 90 ile % 100 arasında başarı oranına sahip. Unutmayınız ki, erken teşhis hayat kurtarır. Bu kural tüm sağlık çevrelerince kabul görmektedir.

Bir önceki yazımız olan Çocukların Ağır Yükü: Sırt Çantaları başlıklı makalemizde Bel Ağrısı, Karın Ağrısı ve Spor hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here