Ana sayfa Anne ~ Çocuk Yeni doğan Bebeklerde Görülen Sebepsiz Ağlamalar

Yeni doğan Bebeklerde Görülen Sebepsiz Ağlamalar

Yeni doğan Bebeklerde Görülen Sebepsiz Ağlamalar

Yeni doğan bebeklerde ilk 3 aylık dönemde ortaya çıkan sebepsiz ağlama nöbetlerine kolik deniyor.  Genellikle her gün aynı saatlerde ortaya çıkan bu ağlamalar 3. ayın sonunda kendiliğinden kayboluyor.

 

Bebekte kolik belirtileri nelerdir?

  • Daha çok çığlık veya acı ifadesi gibi görünen yoğun ağlama.
  • Açlığı veya bebek bezini değiştirme ihtiyacını ifade etmek için ağlamanın aksine, görünürde bir sebep olmadan ağlamak.
  • Ağladıktan sonra bile aşırı telaş azaldı. Genellikle akşamları meydana gelen bölümlerle öngörülebilir zamanlama.

 

Yeni doğan Bebeklerde Nöro ağlama nedir?

Hipoksik iskemik ensefalopati nedeniyle derin beyin yaralanmaları yaşayan birçok yenidoğan gibi, kızıma da “nöro-ağlama” veya “nöro-sinirlilik” teşhisi kondu. Bu terimler , bilinen nörolojik sorunları olan çocuklarda ağlama, ajitasyon veya sinirlilik olarak tanımlanabilir

 

Yeni doğan Bebeklerde Görülen Sebepsiz Ağlamalar

Telaşlanacak bir şey olmasa da yeni anne babalar için hiç de kolay bir durum değil. Ancak böylesi bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini de bilmek hem bebek için hem de anne-baba için bu dönemin daha kolay atlatılmasını sağlıyor.

 

Şimdi gelelim neler yapabileceğinize.

Kesinlikle bol bol kucaklamanız hatta mümkünse üstünüze asıp dolaşmanız şart. (slingleri kullanabilirsiniz.) Yapışık gibi gezmek ve temasta bulunmak bebeği sakinleştirmede önemli bir rol oynuyor.

 

Sırt üstü yatırmak bebeğin daha çok ağlamasına sebep olabiliyor. O yüzden kucağınıza aldığınızda da mümkün olduğunda dik tutup hafif hafif zıplatarak gezilmeli. Hatta şarkı söylerseniz hem siz hem de bebek daha iyi hissedecektir. Şarkı söyleyemem derseniz o zaman bebeğin dikkatini dağıtacak sesler çıkarabilirsiniz.

 

Gerekli durumlarda kundak yapılabilir. Kollar sıkı, bacaklar gevşek olacak. Eski tip kundaklama sakıncalı. Saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ve aspiratör sesi bebekleri sakinleştiriyor. Ancak bu durumda bebeğin sesini mi yoksa kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesinin sesini mi tercih edersiniz? Zor bir seçim…

 

Yeni doğan bebeğim neden sebepsiz yere ağlıyor?

Kolik, ilk aylarda tekrarlayan ağlamanın ana nedenidir . Tüm bebeklerin her gün biraz telaşlı ağlaması olur. Bu günde 3 saatten fazla olduğunda kolik olarak adlandırılır. Ağlamadıkları zaman mutlu olurlar.

 

Eğer dışarı çıkarttığınızda sakinleşiyor ise ya da arabada dolaştırdığınızda rahatlayıp uyuyorsa şanslısınız demektir. Kolik ağlamalar eğer gece yarısına denk gelmiyorsa yine şanslısınız demektir. Gecenin bir yarısı yorgun ve uykuluyken ağlamalar çok daha yıpratıcı olmakla birlikte ertesi günkü performansınızı da düşürecektir.

 

Mümkün olduğunca bebeğinizin kolik saatlerinde kalabalık ve gürültülü ortamlarda bulunmamaya çalışın. Zaten yeterince stresli ve gergin olacağınız için bir de o hengamede bebek de siz de perişan olabilirsiniz. O saatlerde bebeğinizi sakinleştirmek konusunda size yardımcı olabilecek kişilerle görüşün. Sizden hizmet bekleyen ya da durumunuzu daha da zorlaştıracağını düşündüğünüz kişilerden uzak durun.

 

En önemlisi ise, “bebeği beşiğine bırak ağlar ağlar susar.” Ya da “bu çok fena kucağa alışmış.”  Ve hatta “sizi kullanıyor.” diyenlere kesinlikle ama kesinlikle kulak asmayın.  Bebeğinizin size en çok ihtiyacı olduğu zamanlar bu ilk 3 aylık süreçtir.

Bir önceki yazımız olan Sezaryen Doğum Ameliyatının Avantajları başlıklı makalemizde Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here