Bir türlü gebe kalamayan kadınlar bazı bilgiler edinerek yumurtlama günü hesaplama öğrenebilir, aynı zamanda da bu konuda ne yapmaları gerektiğini öğrenebilir. Evliliklerin ilk bir senesinde doktorlar tarafında kısırlık teşhisi konmaz.
Sadece yumurtlama tarihlerine özen gösterilmesi önerilecektir. 30 yaşın üstündeki bayanlar ise evliliklerin ilk altıncı ayından sonra hala gebe kalmak isteyip de kalınmamışsa plus doktor danışmanlığı gerekmekte ve ilişkilerinde yumurtlama dönemlerinde olmalıdır.
Yumurtlama Günü Hesaplama
Bir kadının yumurtlama dönemi adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren 15. ve 19. arasındaki dönem gebe kalma şansının yüksek olduğu zaman dilimidir. 15. günden önce ya da 19. günden sonra da gebe kalınabilir çünkü erkeğe ait spermler üç gün canlı kalabilir. Örneğin 12, 13 ve 14. günlerde cinsel ilişki de bulunulmuş ise bu tarihlerde de gebe kalınabilir.
Aynı şekilde 20. gün içinde spermin canlı kalma süresine bağlı olarak gebe kalma olasılığı da vardır ancak; en kesin tarihler 30 günlük adet periyotu olanlar için gebelik ihtimalinin yüksek olduğu tarihlerin ilk yarısı 15. ve 19. günler arasıdır. İkinci yarı ise 21. gün başlar.
Her kadının adet periyodu 30 günlük değildir. bazı kadınlar 32 bazıları da 28 günde bir adet görebiliyor. Bu yüzden adet periyodu faklı olanlarda gebe kalma olasılığının yüksek şansa sahip olduğu tarihleri detaylı öğrenebilmek ve daha detaylı bilgiler için doktorunuza danışabilirsiniz.
Geri kalan günler ise gebe kalınma riskinin olmadığı günlerdir ve bu yöntem korunma yöntemi olarak da kullanılabilir.
Bir önceki yazımız olan Sezaryen Doğum Ameliyatının Avantajları başlıklı makalemizde Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.