Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda da horlama sorunu görülebilir. Çocuklarda bazen çok ciddi boyutlarda horlamaya hatta nefes durmasına bile rastlanabiliyor. Her yaş çocukta görülebilen bu durum, birçok nedenden kaynaklanabilir ve önlenmediğinde birçok soruna yol açabilir.
Çocuklarda Horlama Sorunu
Kalp yetmezliği, tansiyon hatta büyüme geriliğine bile neden olabilen horlama, çocukların gelişimini ciddi anlamda etkileyebilen bir durumdur. Sağlıklarını olumsuz etkilediği gibi, günlük hayatlarını ve okuldaki başarılarını da etkiler. Çocuklardaki horlamanın nedenleri neler olabilir?
– Bademcik ve geniz eti
– Burun tıkanıklığı
– Alerjik hastalıklar
– Astım
– Reflü
– Şişmanlık
– Troid sorunları
– Yüzdeki kemiklerin gelişim farklılığı
– Genetik hastalıklar ve nörolojik hastalıklar
Çocuklarda Horlama Belirtileri
– Uyku bölünmeleri
– Aşırı uyku hali ve bitkinlik
– Hiperaktivite
– Asabiyet ve davranış bozuklukları
– Dikkat eksikliği
Sağlıksız bir uyku sırasında çocuklar sürekli yatış pozisyonlarını değiştirir. Bu yüzden sabah eklem ve kas ağrıları ile birlikte uyanabilirler. Sık sık uyanabilirler ve dinlenemezler.
Ayrıca baş ağrısı ve ağız kuruluğu da yaşayabilirler. Genellikle nefes almak için ağızlarını açık tutarlar ki bu sağlık için son derece sakıncalı bir durumdur.
Çocuğunuzda horlama, benzeri şikayetler ve yukarıda sayılan belirtiler var ise ne tür bir uyku bozukluğu olduğunu anlamak için mutlaka bir doktora gitmeniz gerekir. Sağlıklı bir uyku uyuyamayan bir çocuğun sağlıklı ve başarılı olması beklenemez.
Çocuklarda horlama sorunu olarak görünen rahatsızlığın az önce belirttiğimiz çocuklarda horlama belirtilerinden kaynaklanmaktadır. Çocuklarda horlamanın nedeni, bahsedilen rahatsızlıklardan hangisi olduğunu anlamak için uzman hekimlerden yardım almak gerekiyor.
Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.