Ana sayfa Sağlık Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu

Duygudurum Bozukluğu Nedir

Mevsimlik duygudurum bozukluğu (SAD), kişiler, sonbaharın başında gelip ilkbaharda dinen üzüntü, depresyon ve yorgunluk yaşarlar.

 

Özellikle, kış gecelerinin çok uzun olduğu dünyanın en kuzey ve en güney bölgelerinde, güneş ışığının az olmasından kaynaklanır. Takriben on milyon Amerikalının  SAD’den muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

 

Duygu Durum Bozukluğu Çeşitleri

Kadınlarda, erkek­lere oranla dörde bir oranında daha fazla görülür. Her ne kadar SAD çocukları bazen etkilese de, kişilerin çoğunda semptomlar 20′li yaşlarda ortaya çıkar.

 

İlim insanları, buna neyin sebep olduğu hususunda emin değildir. Popüler bir teoriye göre, bu durumdan muzdarip olan kişilerde haddinden fazla melatonin bulunmaktadır. Melatonin, vücudun içsel saatinden sinyaller taşıyan bir hormondur. Diğer ilim insanları, SAD’li kişilerin, serotonin ve dopamin adlı nörotransmiterlerde bir dengesizlikten muzdarip olduğuna inanmaktadır.

 

Mevsimsel duygudurum bozukluğunun uyarı işaretleri nelerdir?

Günün büyük bir bölümünde, neredeyse her gün depresif hissetmek. Bir zamanlar zevk aldığınız aktivitelere olan ilginizi kaybetmek. İştahta veya kiloda değişiklikler yaşamak. Uyku ile ilgili problemlerin olması. Halsiz veya heyecanlı hissetmek. Düşük enerjiye sahip olmak. Umutsuz veya değersiz hissetmek. Konsantre olmakta güçlük çekmek.

 

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Belirtileri

Kış aylarında depresif ve letarjik (uyuşuk) hissetmeye ilave olarak, baş ağrılarınız olabilir ve iştahınız artabilir. Evvelce zevkli bulduğunuz aktivitelere olan ilginizi kaybe­debilir, aşırı uyuyabilir, kendi­nizi yaşamdan çekebilir ve sinirli hissedebilir ve ayrıca konsantre olma zorluğu yaşayabilirsiniz. SAD olarak tanımlanabilmesi için semptomların en az peş peşe iki sene vuku bulması gerekir.

 

SAD gerçek bir bozukluk mu?

Mevsimsel afektif bozukluk (SAD), mevsimsel bir düzende gelip giden bir depresyon türüdür. SAD bazen “kış depresyonu” olarak bilinir çünkü semptomlar genellikle kış aylarında daha belirgin ve daha şiddetlidir. SAD’li bazı kişilerde yaz aylarında semptomlar olabilir ve kış aylarında kendilerini daha iyi hissedebilirler.

 

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Tedavisi

SAD, antidepresan ilaçlar, özellikle selective serotonin reuptake inhibitörleri ile, etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Işık tedavisi de, bir hayli az yan etki ile, gayet etkili olabilir. Tedavi, bir özel parlak ışık kaynağına bir metre kadar mesafede oturarak, kış şartlarının az gün ışığını takviye etmek şeklindedir. Işık kaynağına maruz bırakılırsınız ve rasgele buna doğrudan ba karsımz.

 

Tavsiye edilen ışık şiddeti, normal oda ışığından 5 ila 50 kere daha parlaktır. Işığın şiddeti ne kadar büyük olursa, iyileşmenin o derece hızlı olacağına dair kanıtlar vardır.

 

Duygu Durum Bozukluğu İçin İlaç

SAD’den muzdarip kişilerin çoğu, ışık terapisine başladıktan 2 ila 14 gün sonra kendilerini daha iyi hissetmeye başladıklarını rapor etmektedir. Işık tedavisi eğer durdurulursa, kişiler genellikle süratle kötü duruma dönmektedir.

 

Duygu Durum Bozukluğu Testi

Işık terapisi her ne kadar çoğu kişi için güvenli görünse de, göz yorgunluğu, baş ağrısı, uykusuzluk ya da sinirlilik gibi hallere neden olabilir. Maruz kalma zamanının azaltılması veya biraz daha uzağa oturmak, genellikle sorunu çözer. Güneş ışığının en bol olduğu saatlerde yapılacak günlük yürüyüşler de tedaviyi destekleyebilir.

 

Mevsimsel duygudurum bozukluğunun nedenleri?

SAD’ye ne sebep olur? Daha az güneş ışığı ve daha kısa günlerin beyindeki kimyasal bir değişiklikle bağlantılı olduğu ve SAB’nin nedeninin bir parçası olabileceği düşünülüyor. Uykuyla ilgili bir hormon olan melatonin de SAD ile ilişkilendirilmiştir. Vücut, karanlık olduğunda doğal olarak daha fazla melatonin üretir.

 

Mevsimsel Depresyon tedavi edilebilir mi?

Royal College of Psychiatrists’in bildirdiğine göre, ışık tedavisi veya psikoterapi semptomlarınızı tamamen gidermezse, reçeteli antidepresanlar, uykunuzu getirebilecek ilaçlardan kaçındığınız sürece mevsimsel depresyonun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

 

Mevsimsel duygudurum bozukluğu için en yaygın tedavi nedir?

Kış SAD’si için ilk tercih edilen ilaç tipik olarak seçici bir serotonin geri alım inhibitörüdür (SSRI). Ancak SSRI’lar yerine başka tip antidepresanlar da kullanılabilir.

 

D vitamini mevsimsel depresyona yardımcı olur mu?

SAD’li kişilerde vitaminin düşük diyet alımından veya güneş ışığına yeterince maruz kalmamasından kaynaklanan düşük D vitamini seviyeleri bulunmuştur. Bununla birlikte, D vitamini takviyesinin SAD semptomlarını hafifletmeye yardımcı olup olmayacağı açık değildir. SAD için D vitamini dışındaki diyet takviyeleri hakkında çok az araştırma yapılmıştır.

 

Mevsimsel duygudurum bozukluğu kalıcı mıdır?

Mevsim ne olursa olsun, kendinizi depresif hissettiğinizde sorunlarınız geçici görünmeyebilir; bunaltıcı ve kalıcı görünebilirler. Ama daha iyi hissedeceksin. İntihara meyilli hissediyorsanız, bu zor zamanda size destek olmak isteyen birçok insan olduğunu bilin, bu yüzden lütfen yardım için bize ulaşın.

 

Mevsimsel duygudurum bozukluğu ve depresyon arasındaki fark nedir?

SAD ve genel depresyon arasındaki fark nedir? Tanım olarak, mevsimsel afektif bozukluk, majör depresyonun bir alt tipidir. Temel fark, depresif dönemler yıl boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirken, SAB mevsimsel durumlarda ortaya çıkar.

Bir önceki yazımız olan Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir başlıklı makalemizde Beslenme, Diyet ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here