Ana sayfa Lezzetli Tarifler Antep fıstıklı ay çöreği

Antep fıstıklı ay çöreği

Antep Fıstıklı Ay Çöreği

Antep Fıstıklı Ay Çöreği Nasıl Yapılır?

Çok ama çok lezzetli çörek tarifi arşivimiz den sizlerin çok beğeneceği Antep fıstıklı ay çöreği tarifini paylaşıyoruz.Pratik olarak yapabileceğiniz çöreği evlerinizde yapabileceksiniz. Kullandığımız malzemeleri kolaylıkla her marketten temin edebilirsiniz Malzemelerimizin bir çoğu evlerinizde bulunabilir malzemelerden oluşmaktadır. Antep fıstıklı ay çöreği yapılışında kullanacağınız tüm ölçüler eviniz mutfağında bulabileceğiniz kolaylıkta ölçüler ile hazırladık. Hep beraber antep fıstıklı ay çöreği nasıl yapılıyor hep birlikte görelim afiyet olsun.

 

Antep fıstıklı ay çöreği, Türk mutfağının en özel tatlarından biridir. Geleneksel bir hamur işi olan ay çöreği, Antep fıstığı, şeker, tereyağı, süt ve un gibi malzemelerin birleştirilmesiyle yapılır. Antep fıstığı, bu tarifteki en önemli malzemelerden biridir ve çöreğe benzersiz bir lezzet katar. Ay çöreği genellikle özel günlerde, özellikle de Ramazan Bayramı‘nda ve düğünlerde servis edilir.

 

Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım su bardağı ay çicek yağı
  • Bir çay bardağı süt
  • Bir çay bardağı pudra şekeri
  • Yemek kaşığı kadar toz maya
  • 2 tane yumurta
  • 10 çay bardağı un

 

İç Malzemeleri

  • Hazır kakaolu kek
  • Bir çay bardağı kuru üzüm
  • Kakao
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Tarçın
  • File fıstık
  • Bir çay bardağı süt ılık olarak

 

Antep Fıstıklı Ay Çöreği Tarifi ve Yapılışı

Çöreğin hamurunu yapmak için kabın içerisine yukarıda yazdığımız malzemelerden hamur için olan malzemeleri kabımıza alalım. Akabinde 6 çay bardağı unu ilave edelim ve hamurumuzu yoğuralım. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmemiz gerekiyor bunun için unumuzu az az ekleyip yoğurmamız da fayda var.

ay çöreği
ay çöreği

Çörek için hazırladığımız hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alalım yuvarlayalım ve mayalanması için bekletelim.

 

Çöreğin içine koyacağımız iç malzemesi için hazır olarak aldığımız keki parçalayalım ve robotumuzun içine koyalım. Robotumuzun içine kuru üzümü, kakaoyu, pudra şekerimizi ve tarçını koyalım. Yarım çay bardağı kadar sütümüzü koyalım ve robotumuz ile  çekelim tüm malzemelerimizi.

 

Çörek hamurumuz mayalanmış ise ortalama bizim malzemelerden 18 adet çörek çıkıyor. Bezeler şeklinde ayrılan çörek hamurlarını oklava ile uzun bir şekilde açalım hamurumuzu. Kaşık ile yapmış olduğumuz çörek içimizden koyalım. Ucuna ve yuvarlak bir şekilde saralım kenarları sivri olsun ay çöreği olacağı için ay gibi şekil vereceğiz hamura.

 

Fırın tepsisinin altını sıvı yağ ile yağlayıp ay şeklini verdiğimiz ay çöreklerimizi tepsiye dizelim. Yumurta sarısını küçük bir kasede çırpalım için çok az şeker koyalım ve fırça ile ay çöreklerinin üzerine sürelim.

 

Çöreklerin üzerine Antep fıstığından dökelim ve fırınımızda 170 derecede bizim fırınımızda 25 dakika pişirin. Çörekleri kontrol ederek pişirin. Afiyet olsun.

 

Antep Fıstıklı Ay Çöreği Nasıl Servis Edilir?

Antep fıstıklı ay çöreği, Türk mutfağının en özel tatlarından bir Antep fıstıklı ay çöreği servis edilirken çeşitli şekillerde sunulabilir. Geleneksel olarak, çörekler küçük boyutlarda hazırlanır ve genellikle tatlı bir atıştırmalık olarak servis edilir. Ay çöreği, sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.

 

Antep fıstıklı ay çöreği, sade olarak da servis edilebilir. Ancak genellikle üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Ayrıca, çöreklerin üzerine bal veya pekmez sürülerek de servis edilebilir.

 

Ay çöreği, genellikle Türk kahvesi, çay ya da salep gibi sıcak içeceklerle birlikte servis edilir. Ayrıca, çöreklerin yanında taze meyve, dondurma ya da yoğurt gibi diğer tatlılar da sunulabilir.

 

Sonuç olarak, Antep fıstıklı ay çöreği, Türk mutfağının en özel tatlarından biridir. Geleneksel bir hamur işi olan ay çöreği, Antep fıstığı, şeker, tereyağı, süt ve un gibi malzemelerin birleştirilmesiyle yapılır. Antep fıstıklı ay çöreği, özel günlerde ve bayramlarda servis edilen bir tatlıdır ve sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.

Bir önceki yazımız olan Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri başlıklı makalemizde Kanser hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here