Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Bazı anların vazgeçilmesi olan Türk kahvesi özellikle kız isteme gibi önemli günlerin en büyük ve en önemli rol oynayan unsurlarından bir olarak halen günümüzde önemli bir yerde muhafaza edilmektedir. Özellikle kahve sırasında istenilen kız istemem merasimi aslında Türk kültürü için kahvenin ne denli önemli olduğunu vurguluyor.

 

Ortalama 1500 yıllarda ortaya çıkan Türk kahvesinin kendine has kokusu ve bir tadı vardır. Birçok kişinin sevdiği ve içmeden güne zinde başlayamadığı kahve özellikle bazı büyük firmalar tarafından ustaca yapılmaktadır. Birçok farklı pişirme teknikleri olan kahve yapımının, kuşkusuz en güzel tat olanı kömür üzerinde ağır ağır pişen çeşididir.

 

Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Peki, klasik Türk kahvesi yaparken nelere dikkat etmek gerekir ve neler yapılır. Kahve yapılırken öncelikle şekerini ayarlamak önemlidir. Kişinin damak tadına kalan şeker ayarı iyi ayarlanmalıdır. Şekersiz kahve için hiç şeker atmadan, orta kahve için fincan başına bir küp şeker, şekerli kahve için ise 2 ya da tercihe göre 3 kesme şeker atılabilir.

 

Kahve pişirmek sanattır. Kahve yaparken içme suyu olmasına dikkat edin. İçme suyu çok daha güzel bir tat verecektir. Bir fincan suya ise 2 çay kaşığı Türk kahvesi koyarak ocağa koymadan iyice karıştırın. Şekeri içinde erittikten sonra ocağa koyun ve altını kısarak yavaş yavaş pişmesini bekleyin.

 

Türk kahvesinin püf noktası

Türk kahvesinin püf noktası, pişme sırasında asla karıştırmamaktan geçer. Siz sadece pişmesini bekleyin ve köpürmeye başladığı anda hemen fincanlara köpükleri bir çay kaşığı ile paylaştırın. Daha sonrasında bir kaynar daha getirerek sırası ile kahveleri doldun. Yanında Türk lokumu ile servis yapmanız daha iyi bir sunum olacaktır.

 

Kalan kahvenizi ise ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamaya özen gösteriniz. Ağzı sık sık açılmadıkça kokusu ve tadı içine hapsolacak ve her pişirmeniz de aynı lezzet ile içmeye devam edeceksiniz.

 

Türk kahvesini nasıl ısıtıyorlar?

Geleneksel olarak, bir fincan Türk kahvesi, açık alev üzerinde ısıtılan kumla dolu bir tava kullanılarak demlenir. Kum dolu tava, ısı üzerinde tam kontrol sağlar. Yüzeyde bırakılan fincanlar sıcak kalır ve demleme için kullanılan ısı kahvenin kumdaki derinliği ile ayarlanabilir.

 

Türk kahvesi neden iki kez kaynatılır?

Genellikle şeker eklenmiş kahve ve su, Türkiye’de cezve adı verilen ve başka yerlerde genellikle ibrik adı verilen özel bir tencerede kaynatılır. Karışım köpürmeye başlar başlamaz ve kaynamadan ocaktan alınır; İstenen köpüğü artırmak için iki kez daha kısaca yeniden ısıtılabilir.

 

Türk kahvesi sağlıklı mı?

Türk kahvesi filtre edilmediği için geleneksel demlenmiş kahvede bulunan faydalı bileşikleri daha yüksek oranda içerebilir. Kahve çekirdekleri, sağlık yararları sağlayan polifenol antioksidan türleri olan klorojenik asitler gibi faydalı bileşikler içerir.

 

Türkler neden kahveden sonra su içer?

Kahveden sonra su içmek misafirin tok olduğunu gösterir. Gerçekte su, eşsiz sağlam tadından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için içmeden önce damağı temizlemek için Türk kahvesi ile birlikte servis edilir.

 

Türk kahvesine tarçın eklenir mi?

Kahvenize tarçın eklemenin en iyi yolu, kahveye hazırlanmadan önce toz tarçını öğütülmüş Türk kahvesi ile karıştırarak yapılır. Toz tarçın yerine çubuk tarçın varsa kahvenizle birlikte öğütebilirsiniz.

 

Türk kahvesi neden küçük fincanlarda servis edilir?

Küçük boyutu ve daha ince duvarları arasında, Türk kahvesi fincanı, sıcak sıcaklığı daha uzun süre tutmak için tasarlanmıştır ve hızlı espresso çekiminin üzerine kahvenin yudum ve tadına varma özelliğini davet eder.

Bir önceki yazımız olan Ruh Sağlığı Nasıl Geliştirilir? başlıklı makalemizde Depresyon hakkında bilgiler verilmektedir.

One thought on “Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Close
Social profiles