Bugünkü yazımızda sizler için tüp bebek konusunda bilinmesi gerekenler hakkında bir yazı hazırladık. Bu yazımızda soru cevap şeklinde doğurganlık ve tüp bebek hakkında aklınıza takılan sorulara cevap vereceğiz. Böylece tüp bebek konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler hakkında bir nebzede olsa ilk bilmesi gerekenleri bu yazımızda sizlere sunacağız.
Kadınlığın Doğurganlığını Ne Etkiler?
Kadınlarda doğurganlığı etkileyen en önemli faktör kadının yaşıdır. 44 yaşından sonra gebe olma ihtimali oldukça düşer ve neredeyse pek olmaz. Ek olarak, cinsel yollarla bulaşmış bazı enfeksiyon ve hastalıklar yumurtalıkları ve tüpleri etkileyerek gebelik şansını azaltır.
Düzenli birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olunamıyorsa tedaviye ne zaman başlanmalıdır?
Eğer kadının yaşı 37’nin altındaysa ve daha önce gebelikle ilgili sıkıntı olmamışsa 1 yıl içinde tedaviye başlanmalıdır. Eğer kadının yaşı 37 ve daha önce gebelikle ilgili bir sıkıntı olmuşsa 6 ay sonra tedaviye başlanmalıdır.
Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabilmektedir?
Tüp bebek yöntemi 44 yaşına kadar kişilerde uygulanabilmektedir. Fakat, 40 yaşından sonra gebelik şansının daha az olduğu göz ardı edilmemelidir.
Tüp bebek nedir?
Mikroenjeksiyon yönteminden farklı olarak spermler belli bir sayı ele alınarak yumurtanın etrafına doğru bırakılır ve spermlerden birisi yumurtanın içine kendiliğinden girerek gebelik durumu oluşur.
Tüp bebek yöntemi hangi evrelerden oluşmaktadır?
a- Yumurtalıkların uyarılma evresi
b- Yumurtaların toparlanması evresi
c- Yumurtaların sperm yardımıyla döllenmesi
d- Döllenen yumurtanın nakli aşamalarından oluşmaktadır.
Yumurtalar nasıl toplanır ve ağrılı bir durum oluşur mu?
Yumurtalar vajinal ultrason yardımıyla toplanmaktadır ve kesinlikle ağrılı bir durum oluşmamaktadır.
Her yumurta döllenmeye müsait midir?
Yumurtaların döllenme gerçekleşmesi için yapısal anlamda normal ve olgun bir durumda olması gerekmektedir. Bu yüzden her yumurta döllenme gerçekleştirecek diye bir durum yoktur. Ayrıca, her döllenen yumurtanın sağlıklı bir embriyo olacağı konusu da doğru değildir.
Transfer sonrası kişi günlük ve normal aktivitelerine ne zaman dönebilmektedir?
Sportif aktiviteler ve cinsel yaşam harici, günlük ve normal aktivitelere kişiler transfer sonrası hemen dönebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Gebelik Sürecinde Beslenme başlıklı makalemizde Anne Sütü, Beslenme ve Gebelik hakkında bilgiler verilmektedir.