Ana sayfa Anne ~ Çocuk Meme iltihabı Mastit (meme absesi)

Meme iltihabı Mastit (meme absesi)

Meme iltihabı; Mastit (meme absesi)

Meme iltihabı bebeğin anne sütünden ayrılmasıyla ilgili verdiğimiz bilgilerden sonra bebeğini sütten kesen annenin bu süreçten nasıl etkilendiğini, sağlığı için neler yapması ve nelere dikkat etmesi gerektiğini de uzmanımız Dr. Murat Keskin anlatıyor.

 

Meme iltihabı Mastit (meme absesi)

Bu dönemde göğüslerin sütle dolu kalmasıyla ortaya çıkan problemlerin ne olduğunu bilmek ve gerektiğinde hekime başvurarak oluşabilecek ciddi problemler engellenebilir. Bu süreçte yaşanabilecek problemlerden birisi mastit diye adlandırılan meme iltihabıdır. Meme iltihabında meme şişkin, kızarmış ve ileri derecede hassastır.

 

Genelde akşamları saptanan ve ileri derecede bitkin bırakan yüksek ateşle kendini gösteren mastit oluşumunda göğüsler ileri derecede gergindir ve süt yolları iltihaba bağlı daraldığından süt gelmez. Bu durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka hekime başvurulmalı ve antibiyotik tedavisi ile ateş düşürücü ilaçlar almalıdır.

 

Mastit meme apsesine neden olabilir mi?

Göğüs enfeksiyonunuz varsa (mastitis adı verilir) ve hızlı tedavi edilmezse göğüs apsesi oluşabilir. Mastitis çoğunlukla emziren kadınları etkiler. Emzirmeyen kadınlarda da olabilir, ancak bu daha az yaygındır.

 

Yapılması gereken diğer bir şeyde hastanelerden temin edilebilecek gögüs pompasıyla memelerdeki sütün boşaltılmalıdır. Boşaltma işlemi esnasında memelere uygulanan ılık ve ıslak havlu bu işlemi kolaylaştırabilir. Eğer meme iltihabı farkedilmez ve önlem alınmazsa meme apsesi oluşur.

 

Mastit ve meme apsesi arasındaki fark nedir?

Meme mastiti, mikrobiyal enfeksiyon olsun veya olmasın meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Meme dokusunda bir enfeksiyon olan meme apsesi, mastitisin nadir görülen bir komplikasyonudur.

 

Meme absesi, memenin bir bölümünde ele gelen sertlik ile kendini belli eder. Bu sertliğin etrafı kızarık ve hassastır. Meme absesinin tek tedavisi ise cerrahi olarak memenin açılması ve boşaltılmasıdır. Cerrahi işlem sonrası ise antibiyotik tedavisi mutlaka gerekir.

 

Mastitis meme iltihabı nasıl tedavi edersiniz?

Meme iltihabı nasıl tedavi edilir? Antibiyotikler kullanılan ilk tedavidir. Mastitis erken bulunursa, antibiyotik tedavisi sorunu ameliyatsız tedavi edebilir. Bununla birlikte, meme iltihabı olan çoğu kadının bir kesi (kesme) ve drenaja ihtiyacı olacaktır.

 

Göğüslere soğuk havlu kompresi uygulayın. Soğuk kompresler göğüsleri rahatlatır. Göğüslerdeki şişkinlik azalana kadar 2-3 saat arayla soğuk havlu kompreslerini uygulamaya gayret edin. Bu uygulama özellikle ileri derecede gergin ve dolu göğüsler için önerilmektedir.

 

Meme iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Üzerine bastırırsanız veya kesilerek açılırsa, irin yumrudan dışarı akabilir. Tedavi edilmezse enfeksiyon fistül oluşturmaya başlayabilir. Fistül, normalde bağlanmayan iki vücut parçası veya organ (bu durumda süt kanalları ve cilt) arasındaki bağlantıdır.

 

Soğuk havluları nasıl hazırlayacağınız konusunda da birkaç ipucu verelim. Havluları ıslatın ve buz dolabının içine yerleştirip soğutun. Kullandıklarınızı tekrar buzdolabına koyarak sonraki kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

 

Meme apsesini iyileştirmenin en hızlı yolu nedir?

Bir meme apsesi tedavisi, irin alanını boşaltmayı içerir. İlk olarak, doktorunuz herhangi bir acı hissetmemeniz için lokal anestezi ile cildinizi uyuşturacaktır. Ardından, küçük bir kesi yaparak ve apseyi fiziksel olarak boşaltarak ya da bir iğne ile irini çıkararak irini çıkarırlar.

 

Mastit ciddi bir enfeksiyon mu?

Yeterince tedavi edilmeyen veya tıkalı bir kanaldan kaynaklanan mastit, göğsünüzde irin toplanmasına (apse) neden olabilir. Bir apse genellikle cerrahi drenaj gerektirir. Bu komplikasyondan kaçınmak için mastitis belirtileri veya semptomları ortaya çıkar çıkmaz doktorunuzla konuşun.

 

Meme apsesi kanserli olabilir mi?

Çoğu meme apsesi iyi huyludur. Bununla birlikte, emzirmeyen bir hasta meme apsesi ile başvurduğunda, inflamatuar karsinom gibi daha kötü bir etiyoloji düşünülmelidir. Meme apsesi ile başvuran emzirmeyen hastalar da yeni başlayan diyabet için taranmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Sezaryen Doğum Ameliyatının Avantajları başlıklı makalemizde Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here